Makumatka Saimaalla Sami Kurosen tapaan

Kierrä Saimaan hienot matkailukohteet Sami Kurosen jalanjäljissä. Reitti vie sinut Sami Kurosen makumatka Saimaalla -ohjelman kohteisiin Mikkelissä, Anttolassa, Puumalassa, Punkaharjulla ja Savonlinnassa. Matkan varrella majoitut ihanissa kohteissa, syöt hyvin ja nautit Saimaan kauneimmista maisemista.

Kiitos Saimaa, rakastun sinuun päivä päivältä yhä enemmän.

Sami Kuronen, makumatkailija

Tule sinäkin Saimaalle ja rakastu!

Päivä 1: Mikkeli

Torielämää, viehättäviä kartanoita ja Saimaa GeoPark-nähtävyyksiä

Sami Kuronen Mikkelin torilla.
Tertin kartanon sali.

Mikkelin torielämää ja kartanokulttuuria

Mikkelin tori on kaupungin sielu, ja sieltä on hyvä aloittaa tutustuminen kaupunkiin. Poikkea torille nauttimaan hyvä aamukahvit ja nappaa mukaan tuoreet herkut. Tuoretta kalaa, vihanneksia ja leivonnaisia on tarjolla joka päivä.

Mikkeli on vanha Suomen puolustusvoimien päämajakaupunki. Toisen maailmansodan aikana sotaa johdettiin Mikkelistä käsin. Marsalkka Mannerheimin entiseen päämajaan rakennettu Sodan ja rauhan keskus Muisti vie kävijän sodan kokemuksiin elämyksellisellä tavalla uusinta teknologiaa hyödyntäen.  Näyttely auttaa ymmärtämään ihmisten kohtaloita sodassa ja pohtimaan, miten itse olisimme vastaavissa tilanteissa toimineet.

Kenkävero Mikkelin keskustan tuntumassa on upea kartanomainen vanha pappila pihapiireineen. Päärakennus on Suomen suurin ja kaunein pappilan päärakennus. Kenkäverossa nautit paikan päällä leivottuja herkkuja sekä herkullista lähiruokaa päärakennuksen ravintolassa. Pihapiirissä on myös myymälöitä, joista löydät muun muassa aitoja D.O. Saimaa -ruokatuotteita sekä monenlaisia käsitöitä ja matkamuistoja.

Yksi kauneimpia esimerkkejä Etelä-Savon kartanokulttuurista on historiallinen Tertin Kartano. Paikka on tunnettu jo 1500-luvulla, ja nykyiset omistajat Matti ja Pepita Pylkkästen ovat luoneet kartanosta on  esteettisiä ja kulinaristisia nautintoja tarjoavan matkailukohteen ja erikoisviljelytilan. Oman maan tuotteet ovat olleet vahvasti osa kartanon ruokakulttuuria vuosisatojen ajan. Kartanon ravintola on yksi neljästä Saimaan alueen Saimaa Gastronomy -ravintoloista. Kartanoa ympäröi puutarha ja viljelykset, joista kartanon ravintola saa tuoreet ja puhtaat raaka-aineet annoksiinsa. Puutarhan sadosta nautitaan kartanossa kesäsesongin jälkeenkin, ja vierailijat voivat ostaa kartanon säilöttyjä herkkuja myös mukaan kahvilan myymälästä sekä verkkokaupasta.

Päiväretki Astuvansalmen kalliomaalauksille

Elämysretkelle Astuvansalmen kalliomaalauksille Ristiinaan pääsee kesällä hyppäämällä HopOn HopOff -bussin kyytiin Mikkelistä. Osa matkasta kuljetaan veneen kyydissä, jolloin jyhkeästä kalliomuodostelmasta saa parhaimman kuvan. Astuvansalmen kalliomaalaukset ovat Pohjoismaiden suurin kalliomaalauskokonaisuus jyhkeällä kalliolla Saimaan rannalla. Vanhimmat kuviot on maalattu kallioon noin 6 000 vuotta sitten.

Majoitusvinkki Mikkelissä

Kartanollisista unista voi nauttia sekä Tertin Kartanossa että Kyyhkylän Kartanossa. Tertin Kartanon viidessä huoneessa voi majoittua ympäri vuoden. Kyyhkylän Kartano Saimaan rannalla tarjoaa majoitusta sekä kokous- ja juhlapalveluja historiallisessa kartanohotellissa sekä vuonna 2011 avatussa, modernissa hotelli Rusthollissa. Tarjolla on myös erilaisia sauna-, hemmottelu- ja aktiviteettivaihtoehtoja.

Astuvansalmen kalliomaalaukset.
Kyyhkylän kartano.

Päivä 2: Anttola

Ollinmäen viinitilan kautta Neitvuorelle ja kalastusretkelle Saimaan kirkkaille vesille

Ollinmäen viinitila.
Sami Kuronen Ollinmäen viinitilalla.

Viinitilan marjaviinit yllättävät

Ollinmäen viinitila sijaitsee kauniissa maalaismaisemissa Anttolassa 18 kilometrin päässä Mikkelistä. Tila on valmistanut marja- ja hedelmäviinejä vuodesta 1995. Vanhaan linnamaiseen luonnonkivinavettaan on rakennettu moderni viinikellari, myymälä ja viihtyisä ravintola, jossa voi maistella tilaviinien lisäksi tilan liköörejä. Myymälästä voi ostaa mukaan marja- ja hedelmäviinejä, siidereitä ja kuohuviinejä. Liköörejä myydään Alkossa.

Tilalla viihtyy pidempäänkin: Saimaan rannalla sijaitsevissa viihtyisissä huviloissa majoittuu mukavasti, ja ympärillä on hyvät ulkoilumaastot. Tilan tunnelmallinen kellariravintola sopii viininmaistajaisiin, ruokailuun ja juhliin isommillekin ryhmille.

Päivän kalasaalis kalastusretkellä

Saimaa Fishing Travelsin kalasturetkellä kalasaalis on takuuvarma. Kokenut opas vie sinut Saimaan kalarikkaimmille vesille ja opastaa kalastuksen saloihin alusta saakka.

Bonusvinkki retkeilijöille Anttolassa

Anttolassa sijaitseva Neitvuori on vaikuttava, 184 metrin korkeuteen nouseva kallio, jonka huipulta on upeat maisemat yli Luonterin selän. Neitvuoren vaihtelevissa maastoissa on useita retkeilyreittejä. Neitvuori on yksi ainutlaatuisista Saimaa GeoPark -kohteista ja sinne pääsee kesällä myös HopOn HopOff -päiväretkelle Mikkelistä tai Anttolanhovista.

Sami Kurosen haukisaalis.

Päivä 3: Puumala

Kaunis kantatie 62 vie läpi upean saaristoreitin Puumalaan

Sahanlahden päärakennus.
Sami Kuronen ja Sahanlahden isäntäpari.

Sahanlahti Resort on uniikki matkakohde upeassa miljöössä

Sahanlahti Resort Puumalassa on matkailukeskus vanhassa sahamiljöössä. Paikka on upea: alueen läpi virtaa koski, josta saha sai aikanaan käyttövoimansa, ja pihapiiristä avautuu kaunis Saimaan järvimaisema. Sahatoiminta loppui yli 100 vuotta sitten, mutta viihtyisä miljöö ja rakennukset ovat löytäneet uuden tarkoituksen Sahanlahden yrittäjien, Jaana ja Janne Kuivalaisen, luotsaamana monipuolisena matkailukohteena. Sahanlahdessa on hotelli, villoja, caravan-alue, vierasvenesatama, villoja sekä erilaisia saunoja. Hyvä ruoka on tärkeässä asemassa, ja Sahanlahti Resort on yksi Saimaa Gastronomy -kohteista. Ruoat valmistetaan käsityönä lähialueen tuottajien raaka-aineista Sahanlahden kolmessa ravintolassa.

Puumala on Saimaan Gibraltar

Puumala on Saimaan vene- ja laivaliikenteen risteyspaikka keskellä kaunista Saimaan saaristoa. Saaria Puumalan seudulla on tuhatkunta ja rantaviivaa noin 3 000 kilometriä. Suositussa kesämökkipitäjässä on noin kaksi tuhatta pysyvää asukasta, mutta kesäisin väkimäärä moninkertaistuu, kun veneilijät ja matkailijat saapuvat seudulle viihtymään.

Puumalan satamatorilla voi viettää rauhaisen hetken, seurata ohi menevää veneliikennettä ja nauttia torin tuoreista antimista. Tuoreita kalaherkkuja ja erikoisuuksia löytyy esimerkiksi Kalakontin myyntikojusta. Kalakoju on perheyritys, jonka miesväki kalastaa tuoreet muikut ja muut järvikalat torin myyntipisteen tiskiin.

Puumalan salmen ylittää komea silta, jonka huipulta pääsee ihailemaan komeita maisemia Saimaalle sekä nauttimaan kahvilan tarjonnasta.

Extra-vinkit Puumala-päivään

  • Lakeland GTE järjestää norpanbongausretkiä sekä kalastus- ja melontaretkiä Puumalassa. Norppia pääsee bongaamaan sähkökäyttöisen ekopaatin kyydissä. Lue lisää saimaannorpasta ja Lakeland GTE:n retkistä.
  • Aitoa Saimaan saaristoelämää ja luonnonrauhaa löydät Puumalan Niinisaaresta. Puumalan Niinisaaressa sijaitseva Okkolan lomamökit tarjoaa mökkimajoitusta sekä maukasta lähiruokaa vanhaan kivinavettaan rakennetussa tunnelmallisessa ravintola Niinipuussa. Okkolan Paula järjestää myös piirakkapajoja, joissa tilan tuvassa leivotaan aitoja karjalanpiirakoita.
Puumalan silta.
Sami Kuronen ja muikku.

Päivä 4: Savonlinna

Savonlinnan erikoisuudet löytyvät aivan kaupungin keskustasta

Putkisalon kartanon tanssisali.
Sami Kuronen Putkisalon kartanon lampolassa.
David ja Johanna Taylor ja Sami Kuronen Kahvila Saimassa.

Putkisalon kartanon lempeät lampaat

Matkalla Puumalasta kohti Savonlinnaa kannattaa koukata Rantasalmella sijaitsevan Putkisalon kartanon kautta. Historialliseen kartanoon sekä lammastilan elämään voi tutustua tilavierailuilla. Tilan puodissa myydään karitsanlihaa ja muita paikallisia tuotteita.

Tilan lampaat käyskentelevät perinnelaitumilla paimenkoirien valvonnassa ja tekevät luonnollista ympäristönhoitoa. Putkisalon kartanolla on vuosisatojen historia, ja nykyisellä suvulla tila on ollut hallussa vuodesta 1818. Museovirasto on arvottanut tilan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, jonka hienosti entisöityjä rakennuksia myös matkailijat pääsevät ihastelemaan. Tilan toiminta pohjautuu eettisyyteen, ja lampaat tekevät tärkeää vihertyötä biotooppien eli luontotyyppien ylläpitämiseksi.

Nauti Kahvila Saiman kodikkaasta tunnelmasta

Savonlinnan vanhan kaupungin sydämessä sijaitsee viehättävä Kahvila, ravintola ja hotelli Saima. Aiemmin lääkärin asuntona ja sittemmin synnytyssairaalana ja lastentarhana toiminut puurakennus on tänä päivänä tunnelmallinen ja uniikki kahvila, ravintola ja hotelli. Saima on perheyritys sanan varsinaisessa merkityksessä: Johanna Taylor pyörittää Saimaa miehensä, vanhempiensa ja veljensä kanssa. Perheellä on 40 vuoden kokemus leipomo-, kahvila- ja ravintola-alalta ja perheen leipomotuotteet ovat tutuja ympäri Suomea. Saimassa nautit hyvää ruokaa, kahvia leivonnaisten kera ja teet ihania löytöjä alakerran Saimatalon Kaupasta.

Hyppää höyrylaivakaunotarten kyytiin

Savonlinna on sata vuotta vanhojen höyrylaivojen kotisatama. Höyrylaivasto on Suomen suurin ja jopa koko maailman kaunein. Savonlinnalla on pitkät perinteet ihmisten ja tavaroiden kuljettamisessa Saimaan vesillä – höyrylaivat ovat hoitaneet sen ajan bussiliikennettä. VIP Cruise järjestää Saimaa-risteilyjä näillä kaunottarilla, joista uudenlaisen luksusluokan risteilyelämyksen voi kokea S/S Paul Wahlilla. Laiva on uusittu täysin vuonna 2020 vanhaa kunnioittaen, ja sen kyydissä matkustaa, syö ja majoittuu ylellisesti Saimaan aalloilla. Paul Wahlilla kokee kokonaisvaltaisen Saimaa- ja luontoelämyksen ja aivan uudenlaista luksusta.

Tutustu Savonlinnan risteilyihin.

Lisää nähtävää Savonlinnassa

Savonlinnassa riittää nähtävää toiseksikin päiväksi.

  • Vieraile Savonlinnan torilla. Torilta löydät maistuvat paikalliset herkut ja erikoisuudet, kuten lörtsyt. Torin laidalta hyppäät myös sisävesiristeilylle Savonlinnan ympäristöön aina Joensuuhun saakka.
  • Keskiaikainen Olavinlinna ja Riihisaari kivenheiton päässä keskustassa vievät vierailijan vuosisatojen taakse. Olavinlinnaan tutustuu parhaiten opastetuilla kierroksilla. Olavinlinnan kupeessa sijaitseva Riihisaari on tunnelmallinen kohtaamispaikka ja näyttelykeskus. Riihisaaressa on myös esillä tärkeimmät yli sata vuotta vanhat höyrylaivatyypit.

Majoitusvinkki Savonlinnassa

Lomamokkila on vieraanvaraisuudestaan, tunnelmallisesta miljööstään ja hyvästä ruoastaan kiitetty maatilamatkailuyritys noin vartin ajomatkan päässä Savonlinnan keskustassa. Tila tarjoaa vieraille aamiaismajoitusta kodinomaisissa huoneissa tai rantamökeissä luonnon läheisyydessä. Lomamokkilassa suositaan paikallisia lähialueen ja oman tilan tuotteita, ja leivonnaiset tehdään itse paikan päällä.

Höyrylaiva Paul Wahl Savonlinnassa.
Risteilyalus ja Olavinlinna.
Sami Kuronen ja Björnin perhe Lomamokkilassa.

Päivä 5: Punkaharju

Punkaharjun kansallismaisemissa koet villejä luontoelämyksiä

Villiyrttejä Punkaharjun metsästä.

Hotelli Punkaharju vie aistien maailmaan

Suomen vanhimman hotellin, Hotelli Punkaharjuun, tarina alkoi vuonna 1845. Tsaari Nikolai 1:n määräyksestä alunperin metsänvartijan taloksi rakennettu hotelli on tänä päivänä uniikki majoitus- ja ravintolakohde, jota emännöi intohimoinen sienten ja Punkaharjun puolestapuhuja Saimi Hoyer. Hotellia ympäröi kaunis luonto, johon avautuu upeat näkymät hotellin näköalaravintolasta. Hotellissa on 20 yksilöllisesti sisustettua huonetta. Tunnelmallisia majoitusvaihtoja ovat myös järven äärellä sijaitsevan Keisarinnan huvilan huoneet sekä metsähuoneet harjuluonnon keskellä.

Hotelli Punkaharjun ravintola on yksi neljästä Saimaa Gastronomy -ravintoloista ja tunnettu sieni- ja villivihanneruoistaan. Villit vihannekset ja sienet tulevat pöytään suoraan lähimetsästä ja hotellin pihapiiristä. Hotelli Punkaharjun ravintolan annokset saavat inspiraationsa luonnosta, lähimetsästä ja alueen pientuottajien raaka-aineista. Keittiömestari Sami Tallbergin käsissä luonnon antimista jalostuu unohtumattomia makuelämyksiä.

Hotelli Punkaharjusta voit myös vuokrata muun muassa maastopyöriä, veneitä, kanootteja ja talvisin lumikenkiä ja lähteä nauttimaan Suomen upeimmasta harjuluonnosta.

Luonnon rauhaa ja maalaismaisemaa

Punkaharjulla sijaitseva Tynkkylän Lomaniemi perheyritys, joka tarjoaa yksilöllistä palvelua ja mökkimajoitusta kauniissa Saimaan rantamaisemissa. Näissä vesissä viihtyy myös saimaannorppa. Huviloissa on oma ranta, joilla voi nauttia olostaan kaikessa rauhassa. Lomaniemessä on kesäisin ja sopimuksesta avoinna oleva maisemakahvio. Paikkaan pääsee myös veneellä, ja veneilijöiden käytössä on vierasvenelaituri.

Lisää nähtävää Punkaharjulla

  • Metsämuseo Lusto on koko perheen kohde Punkaharjulla. Lustossa voi tutustua ihmisen ja metsän yhteiseloon ja historiaan.  Se tutustuttaa kivalla tavalla metsään ja sen merkitykseen suomalaisille. Nähtävänä on muun muassa vaikuttava kokoelma metsäkoneita ja moottorisahoja vuosikymmenten varrelta.
  • Kerimäen kirkko on maailman suurin puukirkko. Kirkossa on penkkirivejä 1670 metriä, ja istumaan mahtuu jopa 3 000 ihmistä.
Punkaharju esker savonlinna saimaa lusto
Sami Kuronen, Saimi Hoyer ja Tero Vänttinen Punkaharjun metsässä.

Päivä 6: Oravi ja Järvikylpylä Järvisydän

Luonnonrauhaa ja hyvinvointia

Melontaa Linnansaaressa

Oravi on luontoretkeilijän paratiisi

Oravin idyllinen kylä sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Savonlinnasta keskellä kauniita norppavesiä. Paikka on kuin luotu melojille, luontoretkeilijöille ja vesillä liikkujille. Oravin kaunis kanavamaisema, upea luonto ja sympaattinen kylämiljöö houkuttelevat kävijöitä ympäri vuoden. Kylä sijaitsee kahden kansallispuiston, Linnansaaren ja Koloveden, välissä. Oravista pääsee muun muassa opastetuille norppa-, kalastus- ja melontaretkille, ja kylästä voi vuokrata välineitä eri aktiviteetteihin. Oravissa on myös erilaisia majoitusmahdollisuuksia sekä kauppa, ravintola, vierasvenesatama ja caravan-alue.

Järvikylpylä Järvisydän

Hotel & Spa Resort Järvisydämen Järvikylpylä on uudenlainen luonnonläheinen hyvinvointikeidas. Luonnonkivestä ja 500 vuotta vanhoista uppotukeista rakennetussa kylpylässä on erilaisia saunoja perinteikkäästä hakosaunasta aina turkkilaiseen hamamiin. Kylpylässä on useita altaita, joista löytyy sopivia myös perheen pienimmille. Ulkoaltaissa käytetään Saimaan järvivettä ja altaiden lämpötila vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Suomen ekologisin kylpylä lämpenee järvi- ja maalämmöllä sekä aurinkoenergialla.

Järvisydämestä käsin voit osallistua esimerkiksi risteilyille, päiväretkille Linnansaaren kansallispuistoon sekä norpparetkille. Kylpylästä voi vuokrata välineitä myös omatoimisiin aktiviteetteihin.

Risteillen Savonlinnasta Järvisydämeen

Järvisydämeen pääset myös reittiristeilyllä suoraan Savonlinnasta. Tutustu Savonlinnan sisävesi- ja reittiristeilyihin.

Järvisydän.

Katso kaikki Sami Kurosen makumatka Saimaalla -jaksot Ruudusta

Sami Kurosen makumatka Saimaalla