Paikallista elämää ja hurmaavia pikkukyliä

Jos haluat päästä Saimaan luonnon ja kauniiden maisemien äärelle, hyvä vaihtoehto on napata majoitus Mikkelin tai Savonlinna lähistöjen pikkukylistä, maaseudun rauhasta. Tällä reitillä koet viehättävien kartanoiden tunnelmaa, näet Saimaan luonnon ihmeitä, tutustut maaseutuelämään ja nautit ravintoloiden ja kahviloiden parhaita herkkuja.

Päivä 1 – Mikkeli

Kartanoita ja puutarhoja

Päämajakaupunki Mikkeli sijaitsee Etelä-Savossa, Järvi-Suomen sydämessä. Kaupunki on perustettu 1838, ja se tunnetaan erityisesti sodanajan historiastaan. Tämän vastapainona Mikkelissä on myös kauniita kartanoita, upeita luontokohteita sekä tietenkin Saimaa. Mikkeli on Suomen lomapääkaupunki − alueelta löytyy lähes 30 000 kesämökkiä!

Ravintoloita, nähtävyyksiä ja majapaikkoja

Tertin kartano on upea kartano ja maatila, joka on ollut saman perheen hallussa jo 1800-luvulta. Kartanon pihalla on oma yrttitarha ja lähellä oma ekosertifioitu metsä. Kartanossa on ravintola, joka tarjoaa tuoretta ja paikallista ruokaa historiallisissa puitteissa. Viisi hotellihuonetta tarjoavat kodikasta ja tunnelmallista majoitusta lähellä luontoa. Tertin kulinaristiset elämykset ovat kuuluisia sekä Saimaan alueella että koko Suomessa. Tertin ruokafilosofia pohjautuukin puhtaisiin ja paikallisiin raaka-aineisiin, joista suurin osa tulee omasta maasta. Vierailijat saavat nauttia näistä upeista antimista tunnelmallisessa miljöössä kartanon elämästä kertovilla tarinoilla höystettynä.

Suomen suurin pappila Kenkävero on upea kohde lähellä Mikkelin keskustaa. Kenkäverossa voit tutustua pappilan entisöityihin rakennuksiin ja osallistua tapahtumiin ympäri vuoden. Pihapiirissä sijaitsee myös putiikkeja, joissa myydään käsitöitä, matkamuistoja ja muita paikallisia ja kotimaisia tuotteita. Kesällä Kenkäveron pihapiirissä kukoistaa puutarha. Kenkäveron päärakennuksessa sijaitseva pappilaravintola ja kahvila palvelevat päivittäin.

Päivä 2 – Puumala

Saimaan luonnon harvinaisuuksia ja paikallisia makuelämyksiä

Niinisaari on eloisa kylä Puumalan saaristossa ja käymisen arvoinen matkakohde päiväretkeläisille ja pidempäänkin viipyville. Saareen pääsee lossilla.

Ravintoloita, nähtävyyksiä ja majapaikkoja

Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisemmista hylkeistä, ja se elää ainoastaan Saimaalla. Puumala onkin hyvä paikka saimaannorpan bongaamiseen. Norpparisteilylle voi lähteä Lakeland GTE:n kyydissä. Puumalan vesistöissä asuu tiettävästi parisenkymmentä norppaa. Paras ajankohta norppien bongaukselle on noin viisi viikkoa jäiden lähdön jälkeen, sillä silloin norpat kiipeävät rantakallioille paistattelemaan päivää auringossa. Täysikasvuiset norpat vaihtavat myös noina aikoina karvansa. Myöhemmin kesällä norppia voi bongata järvellä, kun ne tulevat pintaa hengittämään.

Ravintola Niinipuussa Niinisaaressa tarjoilee maukasta paikallista ruokaa vanhan kivinavetan tunnelmassa Okkolan lomamökkien vieressä. Ravintolassa voi nauttia kylmiä juomia ja ruiskuoreen tehtyä mustikkapiirakkaa sekä, kalaonnesta ja sesongista riippuen, tuoreita kalaherkkuja ja lähimetsän sieniä. Ravintolan erikoisuus on hiillostettu Puumalan kirjolohi.

Matkailukeskus Sahanlahti on upea matkailukohde Saimaan rannalla. Sahanlahti tarjoaa majoitusta hotellissa tai yksilöllisissä mökeissä ja villoissa. Sahanlahden ravintoloissa tarjoillaan parasta paikallista ruokaa sesongin raaka-aineista. Tunnelmallisista ravintoloista avautuu upeat näkymät Saimaalle. Kesäisin rannassa toimii myös vierasvenesatama. Sahanlahti on rakentunut vanhan sahan ympärille, ja alue huokuu historiaa. Sahanlahden ravintolat panostavat ruoan eettisyyteen, korkeaan laatuun ja tuoreuteen, ja lähituottajien upeat raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa ravintoloiden herkullisissa annoksissa.

Liehtalanniemen museo ja luonnonsuojelualue Niinisaaressa johdattaa kävijän elämänmenoon Puumalan saaristossa 1900-luvun alkupuolella. Museossa kuulee myös tarinan Liehtalanniemen tilan viimeisestä omistajasta, Jalmari Reposesta.

Päivä 3 – Elämää paikallisella maatilalla

Tynkkylän Lomaniemi

Tynkkylän lomaniemi sijaitsee kauniilla maaseudulla Pihlajaveden rannalla. Vesistön saaret, niemet ja Lomaniemen ympäristö on koti myös harvinaiselle saimaannorpalle. Kesäisin Tynkkylän päärakennuksessa toimii idyllinen kahvio, josta aukeaa upeat maisemat Saimaalle. Kahvila on avoinna joka päivä, ja siellä tarjoillaan herkullisia kahvileipiä, kuten perinteisiä itse tehtyjä voisilmäpullia.

Päivä 4 – Savonlinna

Kulttuuria ja pikkukaupungin tunnelmaa

Yksi Saimaan alueen suosituimmista kohteista, Savonlinna, tarjoaa vierailijoille rikasta kulttuuria ja pienen kaupungin tunnelmaa. Ehdoton nähtävyys on keskiaikainen Olavinlinna, jossa myös järjestetään kesäisin maailmankuulut Savonlinnan Oopperajuhlat. Savonlinnan vanhassa kaupungissa on lukuisia kauniita puutaloja, putiikkeja ja kahviloita.

Savonlinnassa kannattaa käydä kävelyllä, piipahtaa design-putiikeissa sekä tietenkin torilla nauttimassa paikallisen elämän tunnelmasta.

Savonlinnassa järjestetään vuosittain Timo Mustakallion laulukilpailu. Konserteista pääsee nauttimaan mm. maailman suurimmassa puukirkossa Kerimäellä, jossa kuullaan kesällä 2023 mm. sopraano Kaisa Makkosen ja pianisti Aleksei Rybakovin Kesäyö Unesta -konsertti sekä Jyrki ja Maija Anttilan Kertokaa se hänelle –  konsertti.

Ravintoloita, nähtävyyksiä ja majapaikkoja

Olavinlinna on Savonlinnan kruunujalokivi. Majesteetillinen ja täynnä historiaa, mitä seinät kertoisivatkaan, jos voisivat? Olavinlinnan vieressä oleva Riihisaari – Saimaan luonto- ja museokeskus – vie kävijän Saimaan ja alueen ihmisten historiaan. Riihisaari on kotisatama myös yli sata vuotta vanhoille höyrylaivoille. Rannassa pääset tutustumaan valkokylkiseen matkustajalaiva Savonlinnaan, maailman ainoaan aitoon puurunkoiseen tervahöyry Mikkoon ja höyrykuunari Salamaan.

Risteilyt ovat Savonlinnassa ehdottomasti kokemisen arvoisia elämyksiä. Risteilylle pääsee esimerkiksi nostalgisella höyrylaivalla, tai päivää voi lähteä viettämään kätevästi moottoriveneajelulla. Laiva- ja venematkat ovat rento tapa nauttia Savonlinnan ja Saimaan kauniista maisemista. Maisemaristeilyille pääsee Savonlinnasta kesäkaudella joka päivä kesäkuun alusta ja elokuun loppuun.

Päivä 5 – Oravi ja kansallispuistot

Upeinta Saimaan vesistöä

Idyllinen Oravin kylä sijaitsee Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistojen keskellä. Linnansaaren vesistöt ovat koti saimaannorpalle, ja kansallispuiston vesistöt ovat myös maisemiltaan upeinta Saimaata. Linnansaarta ympäröivissä vesistössä on paljon kauniita saaria ja kallioisia luotoja. Alue onkin kuin luotu melomiseen ja veneretkille. Kansallispuistossa voi bongata kalasääskejä, valkoselkätikkoja ja yli 70 muuta lintulajia. Linnansaaren torpassa pääsee tutustumaan myös kaskiviljelyyn.

Oravi voitti vuonna 2020 Vuoden kylä -palkinnon. Eikä syyttä, sillä kylä sykkii elämää. Ympäri vuoden Oravissa voi liikkua ja harrastaa luonnossa. Alueella voi kokeilla melontaa tai haastaa itsensä toden teolla ja lähteä villiin luontoon paikallisen oppaan kanssa. Katso kaikki Oravin aktiviteetit Oravin verkkosivuilta.

Päivä 6 – Juva

Elämyksiä ja teekulttuuria

Juva tarjoaa monenlaisia elämyksiä: kesäteatteriesityksiä, ulkoilmakonsertteja, museoita, gallerioita, putiikkeja, puutarhoja, kahviloita ja löytyypä Juvalta myös laaja valikoima majoitusvaihtoehtoja. Luonnosta pääsee nauttimaan monella tavalla: Juvalla on vaellusreittejä, melontaa sekä hyvät kalastusmahdollisuudet. Myös talvella Juvan luonnosta voi nauttia monin tavoin: maastossa kulkee maastohiihtoreittejä, Juvalla on laskettelukeskus, ja suosittu talviharrastus on myös pilkkiminen.

Laatulomien majoituksesta voi varata itselleen kodikkaan ja tasokkaan huvilan keskellä luontoa, järven rannalta. Laatulomien majoitusvaihtoehdot sopivat niin yksin matkaaville kuin pariskunnille ja perheillekin ympäri vuoden.

Suomen ainoa englantilaiseen teekulttuuriin vihkiytynyt teehuone, TeaHouse of Wehmais sijaitsee vanhan kartanon pihapiirissä Juvalla Vehmaan kylässä. Teehuone on erikoistunut englantilaiseen teekulttuuriin ripauksella Saimaan paikallista kulttuuria. Upeassa tunnelmassa maistuvat teehuoneen monenlaiset herkut ja ruokalistalta löytyykin satoja erilaisia teevaihtoehtoja ja useita herkullisia iltapäiväteekattauksia. Teehuoneen herkut valmistetaan paikallisista raaka-aineista.