Herkullista hanhea Saimaan parhaissa maisemissa

Mikkelin Kenkäverosta Sami Kurosen makumatka starttaa kohti Hauhalan hanhifarmia ja Sahanlahti Resortia Puumalassa, jossa Sami loihtii veljensä Pasin kanssa hanhesta hurmaavia annoksia kotimaisin yrtein höystettynä. Illallista nautitaan Saimaan upeimpien järvimaisemien äärellä paikallisten yrittäjien seurassa.

Testaa herkulliset hanhireseptit. Löydät ne tältä sivulta.

Hurmaava hanhi -illallisen reseptit

Pasi Kurosen resepteillä pääset herkullisen hanhen makuun.

Sahanlahden hanhi-illallisen alkuruoka.

Alkuruoka

Graavattua Hauhalan hanhifarmin hanhen keltuaista

1 hanhen muna
300g sokeria
300g suolaa
Heikkilän yrttitilan kuivattua salviaa

Sekoita suola, sokeri ja salvia. Laita puolet sokerisuolasta tasaisesti astian pohjalle. Tee keskelle pieni painauma. Erottele keltuainen. Laita keltuainen painaumaan ja peittele lopulla sokerisuolasekoituksella. Laita 2 vuorokaudeksi jääkaappiin. Pese keltuaisesta suolat kylmällä vedellä. Marmeladin/kumimaisen olomuodon saanut keltuainen on valmis heti käytettäväksi tai sen voi pakastaa.

Hanhirillette

2 Hauhalan hanhifarmin hanhen koipea
4 valkosipulin kynttä
tuoretta timjamia
1 tl suolaa
5 kokonaista mustapippuria
Hauhalan hanhifarmin hanhenrasvaa
0,5 chili
1 nippu lehtipersiljaa

Laita hanhenkoivet vuokaan. Lisää valkosipuli, osa timjamista ja mustapippuri. Täytä vuoka hanhen rasvalla niin että ne miltei peittyvät. Hauduta yön yli noin 70 asteessa. Revi kypsistä ja lämpimistä koivista lihat kulhoon. Lisää sekaan 1 dl vuoassa ollutta hanhenrasvaa. Mausta suolalla, pilkotulla timjamilla, lehtipersiljalla ja chilillä. Testaa maku. Ota vuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. Täytä vuoka hanhimassalla. Laita painon alle prässäytymään jääkaappiin seuraavaan päivään. Leikkaa annospaloja. Grillaa grillissä tai nauti kylmänä.

Savustettua Asikaisen luomu-siikliä

Asikaisen luomu-siikliä
Suolaa
Savustuspuruja
Savustuslaatikko

Keitä perunat suolavedessä. Savusta perunoita noin 10–15 minuuttia.

Sahanlahden hanhi-illallisen pääruoka.

Pääruoka

Paistettua Hauhalan hanhifarmin hanhenrintaa

1 Hauhalan hanhifarmin hanhenrinta
suola

Viillä hanhenrinnan nahkapuolelle viillot, jotka muodostavat salmiakkikuvioita. Mausta rintasuolalla. Laita nahkapuoli alaspäin kylmälle pannulle. Paista kullanruskeaksi. Laita rinta grilliin ja paista sisälämpötila 53 asteiseksi. Kääri folioon vetäytymään 10 minuutiksi.

Naattijuureksia ja grillattua varhaiskaali

Naattijuureksia
Varhaiskaalia
Suolaa
0,5 dl öljyä

Pyörittele naattijuurekset ja lohkottu varhaiskaali öljyssä, jossa hyppysellinen suolaa. Grillaa kasvikset.

Pienarpesto

0,5 l vuohenputkea
3 dl kuusenkerkkää
0,5 l voikukan lehtiä
3 dl oliiviöljyä
1 dl pinjansiemeniä
100g parmesanjuustoa
0,5 sitruunan mehu
1 kynsi valkosipulia
1 tl suolaa
0,5 tl pippuria

Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen. Aja tasainen massa. Testaa maku.

Hiillostettu juurespyre

1 selleri
2 palsternakkaa
2 porkkana
Suola
30 g voita

Hiillosta juurekset grillissä tai nuotiolla mustiksi ja kypsiksi. Leikkaa juurekset pitkittäissuunnassa halki. Kaavi lusikalla juuresten massa kulhoon, ilman että palanutta kuorta tulee mukaan. Lisää suola ja voi. Survo haarukalla. Testaa maku.

Janne Kuivalainen paistaa lettuja Sahanlahdessa.

Jälkiruoka

Isännän lettuja Hauhalan hanhifarmin munista, kuusenhavuvaahtoa ja mansikoita

1 hanhenmuna
1 l maitoa
1 tl suolaa
5 dl Rapion Myllyn erikoisvehnäjauhoja
300 g sokeria
voita paistamiseen

Vatkaa munan rakenne rikki kulhossa. Lisää vatkaten 3 dl maitoa ja muut aineet. Lisää loput maidosta ja anna turvota 30 minuuttia. Paista voissa. Nauti mansikoiden ja kuusenhavuvaahdon kanssa.

Kuusenhavuvaahto

0,5 l kermaa
0,5 dl kuusenhavusokeria

Vatkaa kermasta ja sokerista kuusenhavukermavaahto.

Vanhan pappilamiljöön lumoa Mikkelissä

Samin päivä alkaa historiallisen Kenkäveron aurinkoisella terassilla Mikkelissä.

Kenkäveron ruokasali.

Kenkävero on ainutlaatuinen ympärivuotinen matkailukohde vilkkaan vitostien varressa Mikkelissä. Suomen suurimman ja kauneimman pappilan historia ulottuu aina 1400-luvulle asti. Kauniissa pihapiirissä on viehättävä pappilan päärakennus, jonka ravintolassa tarjoillaan lähiruokaherkkuja ja kahvilassa käsin leivottuja leivonnaisia. Kenkäveron myymälöissä myydään yksilöllisiä käsitöitä ja parhaita lähialueen ruokatuotteita. Paikka on mukava päiväretkikohde keskustan lähellä soveltuu niin pienten kuin isompienkin juhlien pitopaikaksi.

Sami nauttii päärakennuksen kauniilla terassilla maistuvan aamupalan ja tapaa ravintola-alalla työskentelevän veljensä Pasin, jonka kanssa suunnitellaan Sahanlahti Resortilla nautittavan illallisen menu. Sami sai idean illallisen raaka-aineeksi Paula Okkolalta, Okkolan lomamökkien emännältä, Puumalan Niinisaaresta. Sami lähtee hakemaan hurmaavaa hanhea Hauhalan hanhifarmilta Anttolasta. Kenkäveron myymälästä lähtee mukaan sopivat yrtit hanhen kylkeen Heikkilän yrttien valikoimasta.

Kenkäveron pihapiiri.

Hanhituotannon aatelia Hauhalassa

Sami vierailee Hauhalan hanhifarmilla, jossa uudet untuvikot ovat juuri kuoriutuneet.

Virpi Rantalainen ja Sami Kuronen Hauhalan hanhifarmilla.

Hauhalan hanhifarmi on hanhituotannon huippuosaaja Anttolassa. Tilan tuotteita toimitetaan Saimaan alueen matkailukohteisiin sekä ravintoloihin, ja niitä löytää mm. Kenkäveron Myymälän D.O. Saimaa Shopista Mikkelissä. Samin vieraillessa toukokuussa tilalla oli juuri kuoriutunut uusi untuvikkosukupolvi.

Hauhalan hanhifarmi on ensimmäinen päätoiminen hanhitila, jossa koko tuotantoketju on omissa käsissä haudotuksesta valmiisiin tuotteisiin. Kaikki hanhen osat otetaan talteen ja hyödynnetään: sisäelimet toimitetaan ravintoloihin tai niistä valmistetaan pateita. Myös höyhenet hyödynnetään Riihimäellä Joutsen Finlandin tehtailla höyhentyynyjen ja peittojen täytteinä.

Hauhalan hanhilla on hyvät oltavat: keväästä syksyyn hanhet saavat olla pelloilla ja syödä heinää. Eettinen kasvatus ja tuotanto näkyvät myös lihan korkeassa laadussa.

Hanhet saavat olla meillä vapaana laitumella ja niitä ei pakkoruokita.

Virpi Rantalainen, Hauhalan hanhifarmin yrittäjä

Hanhilaumaa vartioi tilalla Maremmano-abruzzese -rotuiset paimenkoirat, jotka pitävät petoeläimet loitolla.

Tutustu Hauhalan hanhifarmiin

Hauhalan hanhifarmilla järjestetään pop-up -myyntipäivä esimerkiksi LA 7.8.2021 klo 12–16

Seuraa ilmoittelua Hauhalan hanhifarmin Facebook-sivuilta.

Illallinen Sahanlahti Resortissa Saimaan rannalla

Illallinen Sahanlahdessa Saimaan kauneimmissa terassimaisemissa tuo yhteen alueen yrittäjiä.

Sahanlahden päärakennus.
Pasi ja Sami Kuronen kokkaavat Sahanlahdessa.

Sami matkaa illallispaikkaan Sahanlahti Resortiin läpi Saimaan saaristoa pitkin mutkittelevaa kaunista kantatie 62:ta pitkin. Matkan varrella on myös Pistohiekan upeat luonnonhiekkarannat.

Sahanlahti Resort Puumalassa on matkailukeskus vanhassa sahamiljöössä. Paikka on upea: alueen läpi virtaa koski, josta saha sai aikanaan käyttövoimansa, ja pihapiiristä avautuu upea Saimaan järvimaisema. Sahatoiminta loppui yli 100 vuotta sitten, mutta kaunis miljöö ja rakennukset ovat löytäneet uuden tarkoituksen Sahanlahden yrittäjien, Jaana ja Janne Kuivalaisen, luotsaamana monipuolisena matkailukohteena. Sahanlahdessa on hotelli, villoja, caravan-alue, vierasvenesatama, villoja sekä erilaisia saunoja. Tärkeässä osassa on myös  hyvä ruoka, jota valmistetaan lähialueen tuottajien raaka-aineista Sahanlahden kolmessa ravintolassa.

Hurmaavaa hanhea Suomen kauneimmassa terassimaisemassa

Illalliselle syntyy upeat annokset hanhesta, hanhenmunasta, varhaiskasviksista ja yrteistä Samin veljen Pasin ideoimana ja luotsaamana. Illallista nautitaan upeassa järvimaisemassa Sahanlahden emännän Jaanan, Hauhalan hanhifarmin emännän Virpin sekä Okkolan lomamökkien emännän Paula Okkolan seurassa. Puumalan Niinisaaressa sijaitseva Okkolan lomamökit tarjoaa mökkimajoitusta sekä maukasta lähiruokaa vanhaan kivinavettaan rakennetussa tunnelmallisessa ravintola Niinipuussa.

Kaikki kolme yrittäjää jakavat lähiruokafilosofian ja vieraanvaraisuuden sekä yhteisöllisyyden tärkeyden.

Täällä Saimaan alueella on pitkän ollut itsestään selvää, että käytetään sitä mitä läheltä löytyy. Nyt se on huomattu myös kaupungeissa.

Paula Okkola, Okkolan lomamökkien yrittäjä

Tämän työn suola ovat vieraiden tarinat ja heidän kohtaamisensa. Meillä on myös tiivis pieni joukko yrittäjiä, joiden kanssa voimme jakaa asioita.

Jaana Kuivalainen, Sahanlahti Resortin yrittäjä

Illallisen kruunaa Sahanlahden isännän Jannen paistamat superherkulliset letut, joita isäntä paistaa vieraille erityisesti juhannuksena.

Sami Kuronen ja Sahanlahden isäntäpari.
Koski Sahanlahdessa.

Makumatka Saimaalla -kohteet Mikkelissä ja Puumalassa

Kenkävero Mikkelissä

Hauhalan hanhifarmi Anttolassa

Sahanlahti Resort Puumalassa

Okkolan Paulan piirakkapaja Puumalan Niinisaaressa

D.O. Saimaa on hyvää Saimaalta

D.O. Saimaa (Designation of Origin) on Suomen ensimmäinen, alueellinen alkuperä- ja laatumerkki. D.O. Saimaa on tarkoittaa paitsi korkeaa laatua, myös positiivista vaikutusta ympäristöön, kulttuuriin, alueen elinvoimaisuuteen ja yhteiskuntaan. D.O. Saimaa -merkityt tuotteet ja raaka-aineet ovat hyvä, eettinen ja vastuullinen valinta.

Lue lisää D.O. Saimaasta.

Sami Kurosen Makumatka Saimaalle -jakson D.O. Saimaa -tuottajat

Hurmaava hanhi -jakson illallismenussa nautittiin Hauhalan hanhifarmin sekä Heikkilän yrttitilan tuotteita.