Saimaan vahvuudet

Luonto, kulttuuri, aktiviteetit ja ruoka ovat Saimaan neljä vahvaa

Saimaa on aitoja asioita. Puhdas luonto, vuodenaikojen vaihtelut, monipuoliset kulttuurikohteet
ja herkulliset ruokaelämykset kutsuvat nauttimaan ainutlaatuisista kokemuksista Saimaalla.

Kestävää luontomatkailua Saimaa Geoparkissa

Saimaa on UNESCO:n tunnustama Geopark-alue täynnä kiinnostavia geologisia kohteita, luontonähtävyyksiä ja historiallisia paikkoja kuten Astuvansalmen kalliomaalaukset, Neitvuori ja Punkaharjun harjut ja Koloveden ja Linnasaaren kansallispuistot. Saimaan luonnon sykähdyttävin ihme on maailman uhanalaisin hylje – saimaannorppa, joka on asustellut Saimaalla jo yli 8 000 vuotta. Tätä huipputyyppiä pääsee Saimaalla myös bongaamaan norpparetkellä.

Aktiviteetteja ja hyvää oloa jokaisena vuodenaikana

Saimaan alueen kansallispuistoihin, luontokohteisiin ja reiteille pääset helposti mistä suunnasta ja millä kyydillä tahansa. Mikkelin, Varkauden ja Savonlinnan kaupunkien ympärille rakentuvat teemareitit sisältävät hienoja maaseutukohteita, loistavia ravintoloita ja majoituspaikkoja ja uniikkeja nähtävyyksiä.

Saimaa on tietenkin myös kesämökkiläisen ja rantasaunojan paratiisi. Puhtaat, rauhalliset rannat, tunnelmalliset auringonnousut ja -laskut, leppoisat löylyt ja pulahdus raikkaaseen järviveteen ovat hyvinvointia parhaimmillaan.

Saimaalainen kulttuuri yhdistää perinteitä ja uusia tuulia

Saimaa on ollut vuosituhansia tärkeä vesireitti idän ja lännen välissä. Alueen kulttuuriin ovat antaneet leimansa maanviljelys, sota-ajat, linnat ja kartanot, maaseutukylien elämänmeno sekä saaristolaisuus. Seudulle on syntynyt kymmeniä erikoisuuksia, joista tässä muutamia tutustumisen arvoisia kohteita:

Saimaa Gastronomy on lähiruokaa parhaimmillaan

Saimaan seudun ruuassa näkyvät ja maistuvat hienot järvikalat, metsien antimet ja paikallisten viljelijöiden tuottama lähiruoka. Monelle maistuu tutut muikut, karjalanpiirakat ja lörtsyt, mutta hienostuneempaan makuun löytyy vaikkapa ekologisesti tuotettua sammen tuoremätiä Varkaudesta – aitoa lähiruokaa sekin.

Merkkinä korkeasta laadusta Saimaa Gastronomy – ravintoloille on myönnetty D.O. Saimaa -laatu- ja alkuperäismerkki. Ne arvostavat raaka-aineissaan alkuperää, puhtautta ja korkeaa laatua. Lue lisää D.O. Saimaa -ravintoloista ja -tuottajista.

Tiesitkö, että Saimaalla on

  • 15 000 kilometriä rantaviivaa
  • 15 000 saarta
  • 15 000 puuta jokaista etelä-savolaista kohden
  • n. 50 000 vapaa-ajan asuntoa
  • 430  norppaa
  • 129 kartanoa, joista osa myös matkailukohteina
Tertin kartanon sali.