Ämmänkoski Varkaudessa

Kämärin luontopolku ja Ämmäkosken kuohuntaa

Luonnonkauniilla Kämärin luontopolulla voit nauttia vehreästä luonnosta ja Ämmänkosken kuohuista aivan Taipaleen kanavan vieressä Varkauden keskustan tuntumassa.


3 kilometrin pituinen Kämärin luontopolku johtaa sinut lehtipuuvaltaisessa lehdossa satumaisiin koskimaisemiin, yli puusiltojen ja yhtyy valaistuun ulkoilureittiin uimarannan tuntumassa. Täällä luonto elää tiiviissä yhteydessä kulttuurin ja kaupungin kanssa.

Luonnonkaunis Kämärin saari sijaitsee mahtavan Ämmänkosken ja historiallisesti arvokkaan Taipaleen kanava-alueen välissä. Kämärin luonto on monipuolinen ja eläinlajisto on runsas. Tällä luontopolulla elää  Varkauden nimikkoeläin saukko. Lahoavat lehtipuut ovat talvisin houkutelleet alueelle myös valkoselkätikan. Kosket, Ämmänkoski ja Kämärinkosket piristävät vehreää maisemaa ja niissä on oma hyönteis- ja kalamaailmansa.

Paavo Kämäräinen perusti paikalle Leppävirran ensimmäisen veroa maksavan vesimyllyn ilmeisesti jo ennen 1750-luvun puoltaväliä, ja hänen mukaisesti myllyn paikkaa alettiin kutsua Kämärinkoskeksi. Kämärä-sanan on arveltu myös tarkoittavan ’kurtistunutta, käpertynyttä’ mutta myös ’kosken kuohun taittumisen kiveä vasten’.

Tutustu lisää osoitteessa visitvarkaus.fi