Punkaharjun harjutie syksyisessä aamusumussa.

Vihreän kullan kulttuuritien aarteet

Vihreän kullan kulttuuritie on upea matkailutie Mäntyharjusta Ristiinan, Puumalan, Sulkavan, Savonlinnan  kautta Punkaharjulle ja Suomen Metsämuseo Lustoon. Kulttuuritie vie kylien, kaupunkien, metsäisten taipaleiden ja idyllisten maalaismaisemien läpi kiertäen Saimaan ja järvien rantoja. Kulttuuritien voi kulkea autolla, pyörällä tai lähteä reissuun jalkaisin. Reitin pituus on 250 km.


Vihreän kullan reitti johdattaa metsän ja Saimaan saloihin

Kulttuuritien varrella metsät, mäet ja järvet värittävät maisemaa. Ristiinassa kannattaa poiketa Astuvansalmen kalliomaalauksilla kokemassa vuosituhansien takaista kalliotaidetta ja aistimassa aikaa, jolloin metsästäjät elivät luonnon antimista ja palvoivat metsien luonnonhenkiä. Saimaan häikäisevistä maisemista saa nauttia myös matkan jatkuessa Lietvedelle, Puumalaan, Sulkavan harjuille, Savonlinnaan ja Punkaharjulle. Saimaan vesireittien merkityksestä ja kiehtovasta historiasta kertoo Savonlinnaan keskiajalla rakennettu Olavinlinna. Punkaharjun harjutiet johdattavat Suomen Metsämuseo Lustoon, joka avaa niin pienille kuin isommillekin kävijöille metsien ja suomalaisten suhdetta, metsän historiaa ja ihmeellisyyttä.

Poikkea myös näissä matkan varrella

  • Kipua Neitvuorelle Anttolassa, Saimaan katolle, ja ihastele näkymiä pitkälle Luonterin selälle.
  • Sahanlahti Resortissa Puumalassa puulla ja Saimaalla on yhteinen historia. Viehättävä matkailukeskus ravintoloineen ja huviloineen on rakennettu vanhan vesisahan miljööseen Saimaan rannalle.
  • Nauti Saimaan aitoa gastronomiaa esimerkiksi Sahanlahden ravintoloissa, Ravintola Niinipuussa Puumalassa tai Hotelli Punkaharjun villiruokaravintolassa. Löydä Saimaan herkkupöydät ja mukavimmat majoitukset.