Ammenna virtaa ja voimaa Ämmäkosken maisemista

Ihastu Varkauteen! Saimaan lähiluontoon, historiaan ja teolliseen arkkitehtuuriin. 


Ämmäkoski kuohuineen ja luontopolkuineen tarjoaa mahtavat puitteet virkistykseen ja vapaa-ajan viettoon. Täällä, aivan Varkauden kaupunkikeskustan tuntumassa, luonto on tiiviissä yhteydessä teollisen kulttuuriperinnön kanssa. Juuri valmistuneet kävelysillat johdattavat kulkijansa Päiviönsaaren museoista, majoituskohteista ja ravintoloista satumaisten koskimaisemien läpi, aina Taipaleen kanava-alueelle saakka.

Historiallinen koski kokee muodonmuutoksen

Varkauden kalaisat kosket kiinnostivat aikanaan myös Ruotsin kruunua, ja Kustaa Vaasa julistikin erämaiden kuuluvan ”Jumalalle, kuninkaalle ja Ruotsin kruunulle. Varkauteen syntyi Olavinlinnan alaisuudessa toiminut kruununkalastamo 1500-luvulla. 

Varkauden koskien, metsien ja järvimalmivarantojen ympärille syntyi teollisuutta vuonna 1815 perustetun ruukin myötä. Nyt teollisuuteen valjastettu koski on muuttamassa muotoaan.  Ämmäkoskeen rakennetaan loppukesällä 2022 iso padon ohitusuoma, jota pitkin uhanalaiset vaelluskalat löytävät jatkossa tien lisääntymisalueilleen.  Se on hyvä uutinen myös kalastuksen harrastajille. 

Vanhan Varkauden alue rakentui aikanaan ruukin ympärille, ja se on merkittävä rakennettu ja myös suojeltu kulttuuriympäristö.  Vanha Varkaus -kävelykierros esittelee alueen ainutlaatuista arkkitehtuuria sekä teollista kulttuuriperintöä aina 1800-luvulta alkaen.

Tule Varkauteen ja ihastu! Lue lisää Visit Varkauden sivuilta.