Saimaannorppa – on se vaan valloittava pullukka

Auringon lämmittämällä rantakalliolla päivää paistatteleva norppa on Saimaata parhaimmillaan. Moni-ilmeinen ja leikkisä norppa on helpoimmin bongattavissa opastetuilla retkillä, joiden kokeneet kipparit tietävät parhaat paistattelupaikat ja osaavat ohjastaa kulkupelinsä hipihiljaa nähtävyyden äärelle – norppaa säikäyttämättä tai häiritsemättä.

Oppaamme tuntevat parhaiten norpan elintavat ja lepopaikat. Retkillä norppien asuinseuduille nähdään usein myös muuta Saimaalla asustavaa sakkia, kuten Kalasääskiä ja muita lintuja. Valitsitpa sitten Linnansaaren kansallispuiston tai Puumalan ja Anttolan upeat maisemat, ja menopeliksesi kanootin, puu- tai sähköveneen, oppaan matkassa sinulla on varmin mahdollisuus päästä ihailemaan näitä ihastuttavia eläimiä lähietäisyydeltä  – ja mitä tarinoita näillä kippareilla onkaan kerrottavanaan…

Tiesitkö tämän saimaannorpasta?

→ Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä.

→ Se hyväksyy asuinpaikakseen vain Saimaan.

→ Turkin kiehkuraiset kuviot ovat yksilöllisiä, samalla tavoin kuin ihmisten sormenjäljet.

→ Toukokuussa valloittavat pullukat nousevat rantakiville loikoilemaan ja kuivattamaan turkkiaan karvanvaihtoa varten.

Saimaan norppasaaristosta tulossa Unescon maailmanperintökohde

Saimaan norpat ovat Suomen arvokkainta luonnonperintöä, minkä vuoksi Suomi esittääkin norppasaariston liittämistä Unescon maailmanperintöluetteloon. Unescon sopimus tukee osaltaan norppien säilymisen turvaamista. Norpat päässevät Unescon maailmanperintökomitean vuoden 2024 kokouksen agendalle, joten odotetaan hyviä päätöksiä!

Varaa norpparetki

LakelandGTE

Majoitus – mitäpä jos jäisit useammaksikin päiväksi?

Kokosimme sinulle majoitusvinkit, joista pääset helposti saimaannorpparetkelle.

Perille matkahaku kertoo kuinka pääset Saimaalle

Perille-palvelulla matkan suunnittelu ja matkalipun ostaminen ovat helppoa ja nopeaa. Palvelun avulla voi verrata bussien, junien, lentojen, laivojen, lauttojen ja taksin hintoja, matkustusaikoja, matkan kestoa ja matkustustapojen ympäristövaikutuksia. Vaihtoehtoja voi verrata myös omaan autoon.