Muikusta on moneksi

Sami Kurosen makumatkan viimeisenä kohteena on Puumalan kesäparatiisi, jossa Sami Kuronen lähtee Kalakontin yrittäjien matkassa muikkua troolaamaan.

Sami kokkaa Chef of D.O. Saimaa Ilkka Arvolan kanssa muikusta avotulella herkkuillallisen Kallioniemessä Ristiinassa. Päivä päättyy Astuvansalmen historiallisille kalliomaalauksille, jonka huikeat maisemat kruunaavat illan.

Mitä muikusta, tuosta pienestä mutta herkullisesta arvokalasta, syntyy illalliselle, selviää Ilkka Arvolan resepteistä tältä sivulta.

Mahtava muikku -illallisen reseptit

Muikkualkupala Kallioniemessä.

Alkuruoka

Muikunmätiä, grillattua ruisleipää, smetanaa ja sipulia

100 g muikunmätiä
100 g smetanaa
100 g punasipulia
4 viipaletta ruisleipää
Suolaa, tilliä, voita

Paahda leivät grillissä ja voitele. Leikkaa sipuli hienoksi ja kasaa leivät ja nauti!

Muikkupääruoka Kallioniemessä.

Pääruoka

Halstrattuja muikkuja, yrttikastiketta ja rosvojuurespyree

500 g perattuja muikkuja
suolaa, rypsiöljyä

Rosvojuurespyree:
200 g selleriä
200 g porkkanaa
30 g valkosipulia
150 g voita
suolaa

Yrttikastike:
2 dl majoneesia
1 dl tilliä
1 dl lehtipersiljaa
½ dl kuusenkerkkää
½ sitruunan mehu
suolaa

Pese ja pilko juurekset. Kääri folioon tiivisti valkosipulin ja voin kanssa, anna kypsyä hiilloksessa n. 1 h tai kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta karkeaksi pyreeksi ja mausta suolalla.
Hienonna yrtit ja kuusenkerkkä majoneesin sekaan. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.
Pyöräytä muikut öljyssä ja mausta suolalla. Lado muikut tiiviisti halsteriin ja kypsennä nuotiolla n. 5min / puoli. Tarjoile heti pyreen ja kastikkeen kanssa.

Kallioniemen juustojälkiruoka.

Jälkiruoka

Kappeli-juustolan sini- ja valkohomejuustoa
Teittisen mansikkaraparperihilloa
Nilkko Brewingin Ulvo! pale ale -olut

Asettele juustopalat ja hilloa tarjoilualustalle. Nauti hyvässä seurassa hyvän oluen kanssa.

Puumala – Saimaan Gibraltar

Samin päivä alkaa Puumalasta, Saimaan kauniin saaristoalueen sydämestä ja veneliikenteen solmukohdasta.

Kalakontin emäntä Tanja Raivio ja Sami Kuronen.

Puumala on Saimaan vene- ja laivaliikenteen risteyspaikka keskellä kaunista Saimaan saaristoa. Saaria Puumalan seudulla on tuhatkunta ja rantaviivaa noin 3000 kilometriä. Suositussa kesämökkipitäjässä on noin kaksi tuhatta pysyvää asukasta, mutta kesäisin väkimäärä moninkertaistuu, kun veneilijät ja matkailijat saapuvat.

Sami käy ensi töikseen maistamassa tuoreita kalaherkkuja Puumalan satamatorilla. Kalakontin myyntikojun pitäjä, Tanja Raivio, tarjoaa Samille jotain ennen maistamatonta, nimittäin frittikiiskejä. Järvikalan ja erityisesti muikun pyyntiin Sami pääsee tutustumaan Kalakontin kalastajien, Antti Laineen ja hänen poikansa Artun, troolialuksen kyydissä. Antti on pyytänyt muikkua Puumalan vesiltä jo noin viisitoista vuotta.

Saalis on aina yllätys

Troolialuksen kyydissä lasketaan trooli eli laahusnuotta yhteistyöllä sopivaan syvyyteen. Troolia vedettäessä saalis jää troolin sisään, minkä jälkeen trooli vedetään takaisen veneen kyytiin. Kalastus ei kuitenkaan sovi kiireiselle miehelle, vaan kärsivällisyys on näissä hommissa valttia.

Järvellä ollaan yleensä kahdesta neljään tuntia, mutta välillä tuntimäärä kerrotaan kahdella tai kolmella. Tilaukset ja saalismäärä kertovat, kuinka kauan menee.

Antti Laine, Kalakontin yrittäjä

Laivassa muikut siirretään kylmään ja lajitellaan ja perataan maissa, jonka jälkeen ne lähtevät kauppaan.

Alkukesä ei ole otollisinta muikunpyyntiaikaa viileiden vesien takia, mutta kotiin viemisiä saadaan kuitenkin enemmän kuin mitä odotettiin. Muikkuillallinen on taattu.

Kalastaja Antti Laine troolialuksessa.

Michelin-tason muikkuillallinen Kallioniemessä

Illallinen nautitaan kauniin Kallioniemen rannassa Ristiinassa.

Ilkka Arvola, Sami Kuronen, Arto Keinänen ja Otto Ravantti Kallioniemessä.
Kallioniemen huvila.

Leirinuotiolle Kallioniemen rantaan kokoontuvat Samin lisäksi Chef of D.O. Saimaa Ilkka Arvola, Kallioniemen yrittäjä Otto Ravantti sekä Lakeland GTE:n eräopas Arto Keinänen. Ilkka valmistaa nuotiolla Michelin-tason herkkuillallisen. Muikun mädistä syntyy alkupala nuotiolla paahdetun ruisleivän kera ja pääruoaksi nautitaan halstrattua muikkua ja pyrettä rosvopaistin tyyliin haudutetuista juureksista. Illallisen kruunaa paikallisten tuottajien herkut.

Muikunmäti on jo timantti itsessään, sille ei paljon tarvitse tehdä mitään. Meidän alueen kaviaaria, ehdottomasti.

Ilkka Arvola, Chef of D.O. Saimaa

Saimaalla kalan matka pöytään, tai nuotiohalsteriin, on lyhyt, ja troolilla tai norppaturvallisilla pyydystetty järvikala on myös vastuullista ruokaa. Herkullinen nuotiolla paistettu muikkuateria on Saimaalla kaikkien ulottuvilla. Näitä elämyksiä tarjoaa matkailijoille myös Arto Keinänen, Lakeland GTE:n eräopas. Arton palveluihin kuuluu monipuoliset ympäristöystävälliset luontoelämykset, kuten norppa-,  kalastus- ja melontaretket.

Kesäaikana Saimaa on luontoretkeilijän paratiisi. Suomen suurin järvi, saimaannorpat, valtavan hienot maisemat tekevät tästä erittäin monipuolisen luontokohteen.

Arto Keinänen, Lakeland GTE:n eräopas

Kallioniemi vie Suomen syntyhistoriaan aikaan

Illallismiljöönä toimiva Kallioniemi on ollut matkailukohde 1990-luvulta lähtien. Arkkitehti Yrjö Sadeniemen Emil Setälälle suunnittelema huvila rakennettiin vuonna 1896. Paikalla viihtyivät monet sen ajan taiteilijat ja poliitikot, jotka saapuivat Kallioniemeen höyrylaivalla kesän viettoon. Viime vuosisadan alussa elettiin vielä Venäjän vallan aikaa, ja Suomen mahdollinen itsenäisyys oli yksi suosituista ja toistuvista teemoista huvilavieraiden keskusteluissa.

Kallioniemen huvilassa toimii muun muassa tilausravintola, ja Kallioniemen rannasta pääsee veneretkelle myös Astuvansalmen kalliomaalauksille. Sinne suuntasi myös Sami illan päätteeksi.

Sami Kuronen Kallioniemessä.
Kallioniemen vene.

Historialliset Astuvansalmen kalliomaalaukset

Jylhä kallio siintää järvelle, kun Sami saapuu Astuvansalmelle Otto Ravantin veneen kyydissä.

Kun Astuvansalmea lähestyy vesiltä käsin, alkaa rannalla erottua vaikuttava kalliomuodostelma, joka tietystä kulmasta muistuttaa ihmisen päätä. Kallion päältä näkymät Saimaan selälle ovat huikeat.

Ensimmäiset Astuvansalmen kalliomaalaukset on maalattu noin 6 000 vuotta sitten. Menoja ja rituaaleja paikalla on harrastettu noin 3 000 vuoden ajan. Astuvansalmi on hyvin merkittävä paikka ja kalliomaalauskokonaisuus on Pohjoismaiden suurin.

Otto Ravantti, Kallioniemen yrittäjä

Makumatkalla Saimaalla -kohteet Puumalassa ja Ristiinassa

Astuvansalmen kalliomaalaukset

Lisävinkit matkalle Puumalan seudulle

Kalakontti

Lakeland GTE

D.O. Saimaa on hyvää Saimaalta

D.O. Saimaa (Designation of Origin) on Suomen ensimmäinen, alueellinen alkuperä- ja laatumerkki. D.O. Saimaa on tarkoittaa paitsi korkeaa laatua, myös positiivista vaikutusta ympäristöön, kulttuuriin, alueen elinvoimaisuuteen ja yhteiskuntaan. D.O. Saimaa -merkityt tuotteet ja raaka-aineet ovat hyvä, eettinen ja vastuullinen valinta.

Lue lisää D.O. Saimaasta.

Sami Kurosen Makumatka Saimaalle -jakson D.O. Saimaa -tuottajat

Mahtava muikku -jakson illallismenussa nautittiin Marjatila Teittisen sekä Nilkko Brewingin tuotteita.