Muikku on Saimaan ruoka-aatelia

Saimaa on kuuluisa kirkkaista vesistään ja herkullisista muikuistaan. Muikku on Järvi-Suomen jaloimpia ja arvostetuimpia ruokakaloja, se on myös Saimaan ammattikalastajien tärkein saaliskala. Muikkua pyydetään ympäri Saimaata ja siksi on myös todellista lähiruokaa: muikun matka ostoskoriin, ravintolaan ja lautaselle on lyhyt.

Muikusta on moneksi

Muikku maistuu pannulla voissa paistettuna – joko ruisjauhoissa pyöritettynä tai ilman. Se on mahtavaa myös savustettuna, avotulella halstrattuna tai vaikka pitkään uunissa sipulin, voin ja pippurin kanssa haudutettuna. Ja muikun mäti, se vetää vertoja parhaimmallekin kaviaarille hienostuneella maullaan. Muikun kutuaika on syksyllä loka-joulukuun tienoilla, joten syksy on mätiherkkujen huippusesonkia.

Mistä niitä muikkuherkkuja saa?

Maukkaimmat muikkuateriat nautit Saimaan seudun ravintoloissa.

Paistetuttuja tuoreita muikkuja saa Saimaan seudun kaupunkien kauppahalleista, toreilta, marketeista sekä monista ravintoloista. Paistetut muikut ovat suosittua herkkua myös monissa yleisötapahtumissa.

Muikkuherkkuja voit ostaa mukaan matkasi varrelta. Tertin Kartanon Iivarin savumuikut löydät kartanon herkkupuodista tai verkkokaupasta. Tutustu myös D.O. Saimaa -tuottajien muikkuherkkuihin.

Seuraavassa on muutamia esimerkkejä Saimaan seudun varmimmista muikkuapajista. Tutustu myös muiden Saimaan seudun ravintoloiden tarjontaan.

Tertin Kartano, Mikkeli

Ravintola Niinipuu, Puumala

Sahanlahti Resort, Puumala

Harjun Portti, Punkaharju

Sami Kuronen ja muikku.

Norppaystävällisesti kalaa pyytämään

Monet pyydykset, kuten löysänieluiset katiskat, verkot ja pitkäsiimat, ovat riski uhanalaiselle norpalle. Mikäli mielii laskea muikkuverkot Saimaan vesille, kannattaa pyyntialueen ja ajankohdan kanssa olla tarkkana ja varmistaa paikalliset rajoitukset.

Varmasti norppaystävällistä ja vastuullista muikunpyyntiä on ostaa tuoreet muikut, monesti valmiiksi perattunakin, suoraan paikalliselta kalastajalta tai seudun marketeista. Tai nauttia maistuva muikkuateria seudun ravintoloissa.

 Onneksi muuta järvikalaa voi kalastaa myös norppaystävällisesti. Vaihda pyydykset Weke- ja Saimaa-mallisiin katiskoihin, ja kalasta hyvällä omalla tunnolla. Niissä katiskan nielu ei aukea suuremmaksi kuin 15 cm, jolloin kuutit eivät pääse tunkeutumaan pyydykseen. Saimaa-katiskan voit myös valmistaa itse, tutustu ohjeisiin.

Norppa kalliolla.

Näin perkaat tuoreen muikun

Varsinkaan pienten muikkujen perkaaminen ei vaadi suomustamista, vaan pehmeän kalan siivous onnistuu paljain käsin tai pienen veitsen tai saksien avulla näin:

  • Taita muikun niska peukalon ja etusormen välissä tai leikkaa pää saksilla niskan puolelta lähes irti.
  • Vedä muikun päätä alaspäin ja vedä sisälmykset pään mukana ulos.
  • Avaa muikun vatsa auki peukalolla, pienellä veitsellä tai saksilla.
  • Kaavi munuainen pois peukalon kynnellä ja pyyhi muikun sisus siistiksi talouspaperilla.

Nyt muikku on käyttövalmis. Kauppahalleista ja marketeista saa usein myös valmiiksi perattuja muikkuja. Sitten vain pyöritys ruisjauhoissa ja kuumalle pannulle paistumaan; nopeaa, helppoa ja herkullista!

Ohjeet kullanruskeiden muikkujen paistamiseen

Kun muikut on perattu, helppo ja herkullinen muikkuklassikko syntyy näillä ohjeilla:

  • Ripottele muikkujen päälle suolaa.
  • Pyöritä muikut ruisjauhossa tai ruis-vehnäjauhoseoksessa.
  • Kuumenna pannu sopivan kuumaksi.
  • Lisää voi ja kuumenna kunnes se ei enää vaahtoa.
  • Lisää muikut pannulle. Täytä niillä noin kaksi kolmasosaa pannun pohjasta.
  • Käännä kalat, kun niiden pinta on kullanruskea.

Pienemmät, rapeaksi paistetut muikut eivät vaadi ruotimista, vaan ne voit syödä häntineen päivineen.

Paistetun muikun kylkeen sopii hyvin uudet perunat tai perunamuusi ja puolukkahillo. Tai laita paistettu muikku ruisleivän päälle ja nauti.

Muikkuherkkuja Ilkka Arvolan tyyliin

Muikusta kokattiin maukkaista herkkuja myös Sami Kurosen makumatkalla Saimaalla.

Tutustu Chef of D.O. Saimaa, Ilkka Arvolan, herkullisiin muikkuresepteihin.