Kulinaristisia elämyksiä Saimaalla

Neljän päivän kiertomatka Suomen parhaan lähiruoan alkulähteille

Saimaan alue on lähiruoan kehto. Kirkasvetinen Saimaa on kuuluisa kaloistaan; moni on varmasti kuullut Saimaan muikuista. Puhtaat metsät kätkevät kullanarvoisia raaka-aineita kuten marjoja ja sieniä. Paikallisten viljelijöiden puhtaat ja laadukkaat vihannekset, hedelmät ja lihatuotteet maistuvat sekä paikallisille että matkailijoille.

Lähde nauttimaan lähiruuan aatelia ja Suomen kauneimpia maisemia!

Päivä 1 – Mikkeli

Vanhan ajan hurmaa ja Saimaan luonnon luksusta

Päämajakaupunki Mikkelissä herkkumatkan voi aloittaa Tertin Kartanosta. Tertin kahvila ja kauppa ovat auki ympäri vuoden, ja kahvilassa voi nauttia lounasta joka päivä. Myös Kartanon ravintola on päivittäin auki kesäkaudella sekä joulun aikaan. Tertin Herkkupuodissa voi ostaa Tertin omia herkullisia tuotteita ja esimerkiksi sisustustavaroita.

Suomen suurin pappila Kenkävero on upea kohde lähellä Mikkelin keskustaa. Kenkävero on ympärivuotinen kohde, jossa voit tutustua pappilan entisöityihin rakennuksiin ja jossa järjestetään tapahtumia ympäri vuoden. Pihapiirissä sijaitsee myös putiikkeja, joissa myydään käsitöitä, matkamuistoja ja muita paikallisia ja kotimaisia tuotteita. Kesällä Kenkäveron pihapiirissä kukoistaa puutarha. Kenkäveron ravintola tarjoilee herkkuja päivittäin läpi vuoden.

Ollinmäen viinitilalla valmistetaan kotimaisia viinejä kotimaisista marjoista. Tilalla voi tutustua viinin tekoon sekä maistella viinejä ja muita tilan juomia kuten siideriä ja likööriä.

Mikkelissä kannattaa vierailla myös kuuluisalla Mikkelin torilla, jossa kesäaikaan on tarjolla tuoreita paikallisia ruokatuotteita, ihania kahviloita ja ruokapaikkoja. Kaiken kruunaa vilkas ja lämmin ilmapiiri.

Päivä 2- Puumala ja Niinisaari

Herkuttelua ja luontoelämyksiä upeissa maisemissa, Suomen kauneimman saaristoreitin varrella

Matka pitkin tietä numero 62 Mikkelistä Puumalaan on häkellyttävän kaunis maisemiltaan. Lisäksi matkalla on upeita kohteita, joihin kannattaa pysähtyä pidemmäksikin aikaa.

Matkailukeskus Sahanlahti Puumalassa on ainutlaatuinen matkailukohde Saimaan rannalla. Sahanlahti on rakentunut vanhan sahan ympärille, ja alue huokuu historiaa. Sahanlahden järvenrantahotelli, mökit ja huvilat tarjoavat kodikkaita ja yksilöllisiä majoitusvaihtoehtoja luonnon keskellä. Sahanlahden ravintoloissa nautit parasta paikallista ruokaa sesongin puhtaista raaka-aineista sekä upeista näkymistä Saimaalle. Ruoan eettisyys, korkea laatu ja tuoreus ovat ravintoloille kunnia-asia. Lähituottajien upeat raaka-aineet pääsevät oikeuksiinsa ravintoloiden herkullisissa annoksissa. Kesäisin Sahanlahdessa veneilijöitä palvelee myös vierasvenesatama.

Okkolan lomamökit tarjoaa sydämellisen lämmintä tunnelmaa ja erämaan rauhaa Saimaan jylhänkauniissa luonnossa. Perheyritys sijaitsee Puumalan saaristossa Niinisaaressa. Okkolan lomamökkien emäntä Paula avaa ovensa myös suvun aitoon ja perinteiseen kotitaloon, jossa loihditaan herkullisia karjalanpiirakoita ja marjapiirakoita. Ravintola Niinipuu tarjoaa tuoretta lähiruokaa, kuten Saimaasta nostettua kalaa, lähimetsän sieniä ja muita paikallisia herkkuja, erikoisuutena aito savustettu lankkulohi Puumalan kirjolohesta.

Puumalan suunnalla kannattaa pitää mielessä myös LakelandGTE, joka järjestää norpparisteilyjä sähkökäyttöisen Ekopaatin kyydissä. Risteilyt lähtevät joko Okkolasta lomamökeiltä tai Sahanlahdesta. Lähde leppoisalle risteilylle bongaamaan harvinaista saimaannorppaa!

Päivä 3 Juva-Savonlinna

Pikkukaupungin tunnelmaa, paikallisia herkkuja sekä tuulahduksia maailmalta

Yksi Saimaan alueen suosituimmista kohteista, Savonlinna, tarjoaa vierailijoille rikasta kulttuuria ja pienen kaupungin viehättävää tunnelmaa. Ehdoton nähtävyys on keskiaikainen linna Olavinlinna, jossa myös järjestetään kesäisin maailmankuulut Savonlinnan Oopperajuhlat. Käy kävelyllä vanhassa kaupungissa, ihastele kauniita puutaloja ja piipahda yksilöllisissä design-putiikeissa ja kahviloissa. Paikallista elämänmenoa ja tunnelmaa pääset aistimaan kaupungin viehättävällä torilla vaikka lörtsykahveista nauttien.

Kahvila ja hotelli Saima on idyllinen kahvila-ravintola Olavinlinnan lähellä keskellä vanhaa kaupunkia. Perheen pitämässä ravintolassa on tarjolla tuoretta muikkua eri muodoissaan ja muita paikallisia herkkuja.

Suomen ainoa englantilaiseen teekulttuuriin vihkiytynyt teehuone, TeaHouse of Wehmais on uniikki matkailukohde vanhan kartanon pihapiirissä Juvalla. Teehuone on erikoistunut englantilaiseen teekulttuuriin ripauksella Saimaan paikallisia piirteitä. Upeassa tunnelmassa maistuvat teehuoneen monenlaiset herkut, ja ruokalistalta löytyykin satoja erilaisia teevaihtoehtoja ja useita herkullisia iltapäiväteekattauksia. Teehuoneen herkut valmistetaan tietenkin paikallisista raaka-aineista.

Päivä 4 – Punkaharju

Saimaan kauneimpia harjumaisemia ja luonnon parhaimpia kulinaristisia nautintoja

Saimaan ympäröimä Punkaharju sijaitsee upeissa harjumaisemissa keskellä kaunista ja puhdasta luontoa. Hotelli Punkaharjussa aistit mennyttä aikaa tyylikkäästi sisustetuissa saleissa ja huoneissa sekä nautit tuoreista raaka-aineista tehtyä herkullista lähiruokaa. Ravintola tuo annoksiin luonnon parhaat antimet, joissa maistat myös villiyrttien vivahteikkaat aromit. Entinen huippumalli Saimi Hoyer entisöi rakennuksen takaisin entisajan loistoonsa muutamia vuosia sitten. Saimi on Punkaharjun alueen, luonnon ja erityisesti metsäsienten intohimoinen puolestapuhuja.

Punkaharjulla kannattaa vierailla myös metsämuseo Lustossa. Metsämuseon upeat kokoelmat tutustuttavat kävijän ihmisen ja metsän suhteeseen ja metsäkulttuuriin historian, nykyhetken ja tulevaisuuden näkökulmasta.

Ainutlaatuinen kohde Punkaharjun suunnalla on myös Kerimäen kirkko, joka on maailman suurin puukirkko: sinne mahtuu jopa 3000 ihmistä ja penkkirivejä on yhteensä yli 1 600 metriä!