Astuvansalmi ja muut kalliotaidekohteet

Saimaalta löydät muun muassa Pohjoismaiden suurimman kalliomaalauskokonaisuuden noin 6000 vuoden takaa.

Siirry ajassa vuosituhansia taaksepäin ja koe Astuvan historiallinen ympäristö

Yöveden rannalla, Ristiinassa sijaitseva Pohjoismaiden suurin Astuvansalmen kalliomaalauskokonaisuus noin 6000 vuoden takaa tarjoaa eittämättä kiehtovan kurkistuksen esihistoriaamme. Kallio, jossa maalaukset sijaitsevat, muistuttaa järveltä tietystä suunnasta katsottuna ihmisen päätä. Kenties entisaikojen ihmiset mielsivät suuren pään jonkinlaiseksi jumalaksi tai sen kuvaksi ja ehkä kalliosta siitä syystä muodostui heille  jonkinlainen kulttipaikka…

Pohjois-Euroopan suurimpiin lukeutuva maalauskokonaisuus käsittää 65 kuvaa, eikä Suomessa ole löydetty monta kalliomaalausta, jossa olisi yli 15 kuvaa. Punamultavärillä maalatuista kuvista on löydetty 18–20 hirveä, suurin piirtein yhtä monta ihmishahmoa, kymmeniä kämmenten ja tassujen jälkiä, 8–9 venettä, geometrisia kuvioita sekä kalaksi ja koiraksi tulkitut kuvat.

Aluetta tutkineet meriarkeologit ovat löytäneet kallion edustalta myös muita muinaisjäänteitä, kuten neljä meripihkakorua ja kaksi katkennutta nuolenkärkeä, joiden on arveltu liittyneen rituaalisiin menoihin.

Astuvansalmen kalliomaalaukset on hyväksytty ensimmäisenä suomalaisena kohteena Euroopan neuvoston Prehistoric Rock Art Trails -kulttuurireittiin (PRAT-CARP).

Maalauksiin pääset parhaiten tutustumaan vesiltä käsin –
joko veneellä, meloen tai risteillen

Lisää kalliomaalauskohteita Saimaalla

Koloveden kansallispuiston kalliomaalaukset

ENONKOSKI

Muinaisista eränkävijöistä Kolovedella kertoo maalattu ihmishahmo Ukonvuoren jyrkässä seinämässä. Ikää maalauksella on noin 5 000 vuotta eli se on syntynyt kampakeramiikkakauden alkupuolella. Kalliomaalauksia voi myös ihastella puiston pohjoisosassa sijaitsevan Vierunvuoren kyljistä sekä puiston tuntumassa Havukkavuorella.

Enkelinpesän luolaryhmä ja kalliomaalaukset

JUVA

Enkelinpesä on suuren suonigneissilohkareen halkeillessa syntynyt luolaryhmä, johon kuuluu lippaluola ja pari lohkareen läpi vievää rakoluolaa.  Lippaluolan seinissä on punaisia jälkiä, joiden arvellaan esittävän ihmishahmoa. Enkelinpesällä on lisäksi pieni maja, nuotiopaikka ja penkkejä. Enkelinpesälle on matkaa Juvan keskustasta noin 42 km.

Kurtinvuoren lohkareluolan kalliomaalaukset

ENONKOSKI

Kurtinvuoren kalliomaalaus on tehty suureen siirtolohkareeseen, jonka alle on jäänyt luolamainen tila. Kalliomaalaus on todennäköisesti maalattu Saimaan muinaisen vedenkorkeuden perusteella arvioiden Vuoksen puhkeamisen jälkeen (n. 3700 – 4000 eaa.). Kalliomaalaukset sijaitsevat noin 12 km Enonkosken keskustasta.

Syrjäsalmen kalliomaalaukset

PUUMALA

Syrjäsalmen kalliomaalauksille saavutaan neulaspolkua pitkin. Polun alussa on kaksi suurta siirtolohkaretta, joiden välistä kuljetaan kalliomaalauskohteelle. Kalliomaalausalueella on maalauksia mm. ihmishahmoista. Maalaukset ovat 6000-3500 vuotta vanhoja. Kalliomaalauksille on Puumalan keskustasta matkaa noin 13 km.

Rapakko-saaren kalliomaalaukset

SAVONLINNA

Rapakon saaren siirtolohkareessa Saunalahdenniemessä Savonlinnassa on kaksi joutseniksi tulkittavaa lintukuviota. Rapakon joutsenet ovat ensimmäiset ja ainoat kiistattomasti lintuja esittävät kuviot Suomen kalliotaiteessa. Rapakon saarelle on Savonlinnan keskustasta noin 18 km ja kesällä saarelle pääsee vesiteitse veneellä.

Sarkaslammen kalliomaalaukset

JUVA

Sarkaslammen kallioaluetta hallitsevat jyrkänteet ja niiden väliin jäävät laaksot. Kalliojyrkänteissä on nähtävissä hirveä ja venettä esittävät kalliomaalaukset ja lisäksi kallioseinän alaosassa on kvartsilouhos. Kalliomaalauksille on matkaa Juvan keskustasta noin 40 km, maalauksille pääsee polkua pitkin.

Kalliomaalaukset ovat muinaismuistolailla suojeltuja kiinteitä muinaisjäännöksiä. Niitä tai niiden lähiympäristöä ei saa vahingoittaa. Suojelun tarkoituksena on säilyttää kohteen sisältämä ainutkertainen tieto. Muista myös retkeilijän etiketti.

Löydä Saimaan kätketyt aarteet

Saimaa on itäisen Suomen aarre. Saimaa tunnetaan kauniista maisemista, omaleimaisista kaupungeistaan ja kauniista kirkonkylistään. Saimaalla on ainutlaatuisia geologisia, arkeologisia ja kulttuurihistorian nähtävyyksiä, jotka odottavat kävijöitä.

Perille matkahaku kertoo kuinka pääset Saimaalle

Perille-palvelulla matkan suunnittelu ja matkalipun ostaminen ovat helppoa ja nopeaa. Palvelun avulla voi verrata bussien, junien, lentojen, laivojen, lauttojen ja taksin hintoja, matkustusaikoja, matkan kestoa ja matkustustapojen ympäristövaikutuksia. Vaihtoehtoja voi verrata myös omaan autoon.