Jännää järvikalaa sekä marjaviinejä

Jännä järvikala -jaksossa Sami Kuronen tutustuu makumatkallaan kotimaisiin marjaviineihin Ollinmäen viinitilalla Anttolassa sekä haukikalastuksen saloihin Saimaalla paikallisen kalaoppaan ohjauksessa. Illalliseksi nautitaan ”jännää järvikalaa” kotimaisen marjaviinin kera upeissa maisemissa Halla Nature & Design Villassa. Tuoreet vihannekset illalliselle lähtee mukaan Mikkelin torilta.

Kokeile makumatkaa omassa keittiössäsi Chef of D.O. Saimaan, Ilkka Arvolan, resepteillä. Löydät ne tältä sivulta.

Jännä järvikala -illallisen resepti

Näillä Chef of D.O. Saimaa, Ilkka Arvolan, resepteillä nautit Saimaan Jännä Järvikala -illallisen puhtaista ja raikkaista makuelämyksistä.

Kylmäsavuhaukea, uusia perunoita, uppomuna ja yrttisalaattia.

Alkuruoka

Marinoitua kylmäsavuhaukea, uusia perunoita, uppomuna ja yrttisalaattia

Harri’s Food Factoryn kylmäsavuhaukea
200 g uusia perunoita
Suolaa
2 rkl voita
Tilliä, persiljaa, ketunleipää
4 munaa
6 dl vettä
2 rkl väkiviinaetikkaa

Pese ja keitä perunat suolalla maustetussa vedessä.
Valmista uppomunat. Riko munat esim. kahvikuppeihin yksitellen. Kiehauta vesi, lisää veteen etikka. Pyöräytä hiljaa kiehuvaan veteen reipas kierre ja lisää munat yksi kerrallaan kierteeseen varovasti. Anna kypsyä ”hymyillen” n. 3 minuuttia ja jäähdytä jäävedessä.
Halkaise ja kuumenna perunat ennen tarjoilua voin kanssa kattilassa.
Nypi yrtit ja kasaa annokset.

Haukiannos.

Pääruoka

Grillattua haukea, varhaiskasviksia ja korvasieniä

600 g ruodotonta haukifileetä
200 g ryöpättyjä korvasieniä
1 nippu kevätsipulia, vihreät ja valkoiset osat pilkottu erikseen
1 kpl kukkakaalia
1,5 dl kermaa
1 nippu hunajanauriita
150 g herneitä
100 g retiisejä
50 g pinaattia
150 g voita
oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
suolaa

Paloittele kukkakaali ja pilko sipulien valkoinen osa kattilaan, hauduta kermassa hiljalleen n. 30min. kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta tai murskaa soseeksi, mausta suolalla.
Halkaise tailohko nauriit ja pyöräytä öljyssä ja mausta suolla. Grillaa kuumassa n. 3 min /puoli.
Kuivaa hauki filee ja valele öljyllä. Grillaa kuumassa n. 1min /puoli ja mausta suolalla molemmin puolin.
Paista korvasieniä kuumalla pannulla voi- ja öljyseoksessa, kunnes ne vinkuvat. Lisää herneet, lohkotut retiisit ja sipulin vihreät osat. Lopuksi mausta sitruunamehulla ja lisää pinaatit. Pyöräytä ja tarkista suola. Tarjoile heti.

Ruokajuomasuositus

Ollinmäen viinitilan puolikuiva omenaviini Juortanan Jussi

Pannukakkua ja marjasalaattia.

Jälkiruoka

Koivumarinoituja marjoja ja pannukakkuja

100 g mustikoita
200 g mansikoita

Liemi:

1 dl sokeria
1 dl vettä
1 dl nuoria koivunlehtiä

Taikina:

3 dl täysmaitoa
2 kpl kananmunaa
0,5 dl sokeria
ripaus suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja
voita paistamiseen

Vaniljakerma:

2 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita maitoon jauhot ja suola, lisää vaahto sekaan varovasti ja anna turvota n. 30 min.
Keitä sokeriliemi ja lisää koivunlehdet kuumaan liemeen, anna jäähtyä. Lisää puhdistetut marjat jäähtyneeseen liemeen.
Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi.
Paista pannarit voissa miedolla lämmöllä ja nauti marjojen ja vaniljakerman kera.

Korvasienten ryöppäysohje

Harjaa sienistä hiekka pois ja leikkaa jalan tyvi pois. Halkaise sienet.

Keitä sienet väljässä vedessä (1 osa sieniä, 3 osaa vettä) kahdesti, vähintään 5 minuuttia kerrallaan.

Heitä keitinvesi pois ja huuhtele sienet huolellisesti keittämisten välillä sekä lopuksi.

Muista hyvä tuuletus keittämisen aikana!

Kotimaiset marjaviinit yllättävät

Ollinmäen viinitila.

Ollinmäen viinitilalla tutustutaan kotimaisten marja- ja hedelmäviinien hienostuneisiin aromeihin

Ollinmäen viinitila sijaitsee kauniissa maalaismaisemissa Anttolassa, 18 kilometrin päässä Mikkelistä. Tila on valmistanut marja- ja hedelmäviinejä vuodesta 1995. Vanhaan linnamaiseen luonnonkivinavettaan on rakennettu moderni viinikellari, myymälä ja viihtyisä ravintola, jossa voi maistella tilaviinien lisäksi tilan liköörejä. Myymälästä voi ostaa mukaan marja- ja hedelmäviinejä, siidereitä ja kuohuviinejä ja liköörejä löytyy Alkon valikoimista.

Tilalla viihtyy pidempäänkin: yöpyä voi Saimaan rannalla sijaitsevissa viihtyisissä huviloissa, ja ympärillä on hyvät ulkoilumaastot. Tilan tunnelmallinen kellariravintola sopii viininmaistajaisiin, ruokailuun ja juhliin isommillekin ryhmille.

Viinin maistelua sapasten kera

Ollinmäen viinitilan emäntä Sirpa Villanen esittelee Samille kotimaisten viinien, siiderien ja liköörien valmistuksen jaloa taitoa vanhaan linnamaiseen luonnonkivinavettaan rakennetussa viinikellarissa. Tunnelmallisen rakennuksen ravintolassa maistellaan yhdessä tilalla tuotettuja juomia Sirpan kertoessa tilan historiasta ja tuotteista. Viinin seurana maistuvat savolaiset tapakset eli sapakset.

Kotimaiset marjaviinit ovat raikkaita ja aromikkaita, ja niissä on paljon flavonoideja.

Sirpa Villanen, yrittäjä, Ollinmäen viinitila.

Sami Kuronen ja Sirpa Villanen maistelevat marjaviinejä.

Hauen narrausta Saimaalla

Kalaopas Mika Kärkkäisen matkassa Saimaalla hauki käy pyydykseen.

Sami Kuronen ja kalaopas Mika Kärkkäinen.

Saimaan vedet ovat tulleet kalaopas Mika Kärkkäiselle tutuksi jo pienestä pojasta lähtien. Kalaoppaana Mika on toiminut jo yli viisitoista vuotta.

Saimaa on Suomen helmi, monimuotoinen ja kalaisa järvi. Saimaalta löytyy koko kalaperheen kirjo.

Mika Kärkkäinen, yrittäjä, Saimaa Fishing Travels

Sami saakin ammattilaisen opastuksella sopivan mittaiset hauet illalliselle. Tuoreet hauet matkaavat Samin mukana kohti illallispaikkaa Halla Nature and Design Villaa Anttolassa.

Lue lisää Mikan mietteitä sekä vinkkejä hauenkalastukseen.
Kalaopas Mika Kärkkäinen ja Sami Kuronen Saimaalla.

Haukea kotimaisen marjaviinin kyydittämänä

Chef of D.O. Saimaa, Ilkka Arvola, ja Sami kokkaavat hauesta maistuvan illallisen.

Ilkka Arvola ja Sami Kuronen kokkaavat haukea.

Chef of D.O. Saimaa, Ilkka Arvola, rakastui Saimaan seutuun, luontoon ja sen antimiin kymmenen vuotta sitten. Ilkka tuntee Saimaan hienot raaka-aineet. Ilkka ja Sami kokkaavat hauesta ja kauden kasviksista maistuvan illallisen, jonka kruunaa tietenkin Ollinmäen tilan marjaviini.

Kalana hieman aliarvioitukin hauki ja kotimainen marjaviini muodostavat harmonisen makukokemuksen, josta Sami, Sirpa, Mika ja Ilkka nauttivat skandinaavisen tyylikkäässä Halla Nature and Design Villassa, Saimaan upeissa maisemissa Anttolassa. Hallan villoissa voi nauttia huvilamajoitusten parhaista puolista luonnonkauniissa järvimaisemissa. Lähellä on myös Hotelli Anttolanhovin palvelut: ravintola, hemmottelua, kylpylä sekä monet aktiviteetit.

Kotimaisen viinin ympärille rakennettu illallinen oli kaikin tavoin herkullinen ja täynnä puhtaita makuja.

– Sami Kuronen, makumatkailija

Maisema Saimaalle Halla & Nature Design Villasta Anttolassa.

Makumatka Saimaalla -matkakohteet Mikkelissä

Mikkelin tori

Ollinmäen viinitila Anttolassa

Halla Nature & Design Villas Anttolassa

D.O. Saimaa on hyvää Saimaalta

D.O. Saimaa (Designation of Origin) on Suomen ensimmäinen, alueellinen alkuperä- ja laatumerkki. D.O. Saimaa on tarkoittaa paitsi korkeaa laatua, myös positiivista vaikutusta ympäristöön, kulttuuriin, alueen elinvoimaisuuteen ja yhteiskuntaan. D.O. Saimaa -merkityt tuotteet ja raaka-aineet ovat hyvä, eettinen ja vastuullinen valinta.

Lue lisää D.O. Saimaasta.

Sami Kurosen Makumatka Saimaalle -jakson D.O. Saimaa -tuottajat

Jännä järvikala -jakson illallismenussa nautittiin Harri’s Food Factoryn kylmäsavuhaukea sekä Ollinmäen marjatilan marjaviinejä.