Kalaopas Mika Kärkkäisen vinkit hauenkalastukseen Saimaalla

Sami Kuronen ja kalaopas Mika Kärkkäinen.

Sami Kuronen lähti Makumatkalla Saimaalla -ohjelman ensimmäisessä jaksossa Mika Kärkkäisen mukana Saimaalle haukea uistelemaan. Haukea saatiinkin saaliiksi ja illallispöytään maittavaksi annokseksi.

Mika toimii kalaoppaana Saimaa Fishing Travels -yrityksessä, joka järjestää opastettuja kalastusmatkoja Saimaalla. Kokemusta ammattimaisesta kalaoppaan työstä Mikalla on yli 15 vuoden ajalta. Hauenkalastuksessa ei Mikan mielestä ole taikuutta. ”Hauki on siitä kiitollinen kala, että se syö aina, kun kohdalle sattuu. Se mistä hauki löytyy, riippuu paljon kelistä: muun muassa aurinkoisuus, pilvisyys ja veden lämpötila vaikuttavat. Helteellä se ei viihdy kaislikossa matalassa vedessä vaan hakeutuu syvemmälle viileämpiin vesiin. Missä on saaliskalat, siellä on myös hauki”, Mika kertoo.

Hauenkalastuksen salat avautuvat parhaiten kokeneen kaverin kanssa

Hauen kalastus on Mikan mukaan varsin monitahoinen kokonaisuus, johon vaikuttaa monta tekijää. Ja kalojen löytäminen on ikuisuuskysymys: kalat keskittyvät noin 10 % alueelle koko vesialueesta. Muutamia perusasioita hauen vetouistelussa kuitenkin on. ”Uistellessa pyritään kalastamaan mahdollisimman läheltä pohjaa. Itse käytän yleensä Karikko-vaappuja uistellessa ja takiloissa Tintti-uistinta Pelti-Vaappu 3. Aloittelijan kannattaa viettää vaikka yksi päivä veneessä aktiiviharrastajan tai ammattilaisen kanssa. Silloin oppii lyhyessä ajassa sen, mihin muuten voi mennä vuosia itse kokeillen. Aina löytyy joku kalastusta harrastava kaveri, jos haluaa kokeilla. Hommaan pääsee siten helpommin sisään, eikä tarvitse miettiä, tekeekö asiat oikein vai väärin. Siitä on helppo jatkaa harrastusta omatoimisesti. Palvelevista kalastusliikkeistä saa myös hyviä vinkkejä”, Mika sanoo.

Kalastuksesta hyvä harrastus ja hyvää ruokaa

Kalastusta parempaa harrastusta ei Mikan mukaan olekaan. ”Plussana saa raitista ulkoilmaa ja hyvää ruokaa. Haukikin on maukas kala. Meillä se on hieman aliarvostettu, mutta Keski-Euroopassa ja Venäjällä erittäin arvostettu ruokakala.”

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä kannattaa pitää mielessä turvallisuus. Elävän kalan käsittelyssä kannattaa olla erityisen varovainen. ”Vieheen koukut saattavat tarttua omaan nahkaan, jos kala pyörii jaloissa tai sitä yritetään varomattomasti ottaa käteen.  Pitkäkärkiset pihdit ja jämäkät sivuleikkurit on joka kalastajan vakiovaruste”, Mika korostaa.