Varkaudessa kivoja yllätyksiä lapsiperheille

Varkaus on kaunis ja viihtyisä Saimaan rantakaupunki. Nähtävää ja koettavaa on sekä aikuisille että lapsille, ja kaikki on lähellä. Uimaan, luontopolulle, taide-elämysten pariin ja herkuttelemaan pääsee aivan kaupungin keskustassa. Luontoelämyksiä tarjoaa Linnansaaren luonnonpuisto, joka on muun muassa harvinaisen saimaannorpan koti.

Päivä 1 – Taipaleen kanava ja Kämärin luontopolku

Luonnonkauniissa ympäristössä viihtyy koko perhe

Aivan Varkauden keskustassa oleva Taipaleen kanava on historiallinen ja viehättävä paikka viettää mukava ulkoilupäivä. Kanavalla voi seurata veneiden ja laivojen sulutusta sekä käydä museossa katsomassa mielenkiintoisia elokuvia kanavan historiasta. Museossa oleva puoti ja kahvila ovat auki kesäisin.

Kanavan vieressä on luonnonkaunis ja helppokulkuinen noin 3 kilometrin pituinen Kämärin luontopolku, jolla voi nauttia vehreästä luonnosta ja Ämmäkosken kuohuista. Luontopolku kulkee lehtomaisessa metsässä satumaisissa koskimaisemissa, joissa elää myös Varkauden nimikkoeläin saukko. Reitin varrella on myös uimaranta.

Varkauden keskustassa olevan Hotel Oscarin huoneissa koko perhe majoittuu tasokkaasti – esimerkiksi Prime superior family -huoneeseen mahtuu mukavasti kaksi aikuista ja kaksi lasta. Hotellin ravintola Oscar’s Bar & Dinner tarjoaa kunnon annokset avotuligrillissä valmistettua ruokaa puhtaista raaka-aineista. Lapsille on oma ruokalista.

Ämmänkoski Varkaudessa

Päivä 2 – Mukavaa tekemistä ja nähtävää Varkaudessa

Koko perheen taide- ja kulttuurielämyksiä

Minkälainen olisi kaupunkipäivä Varkaudessa? Tässä parhaat vinkit Varkauden omiin erikoisuuksiin ja nähtävyyksiin.

Taidekeskus Väinölä on viehättävä puutalo koivujen katveessa aivan Varkauden keskustassa. Sisään kätkeytyy monenmoisia taide-elämyksiä, ja taidenäyttelyt vaihtuvat vuosittain. Vierailun lomassa voi herkutella kodikkaassa kahviossa vaikka itse leivotulla taatelikakulla. Kesäisin Väinölässä voi nauttia myös riemastuttavasta naivismitaiteesta ILOA – Naivistit Varkaudessa -näyttelyssä, osallistua taidesuunnistukseen ja hypätä Kalakukko-katujunan kyytiin.

Kokemisen arvoinen paikka on ehdottomasti Mekaanisen musiikin museo, jossa näkee ja kuulee, miten musiikkia on soitettu ennen Spotifyta, MP3-soittimia ja CD-levyjä.  Museon lukuisat erikoiset soittimet soittavat ilman soittajia kokonaisille orkestereille sävellettyjä musiikkiteoksia. Erikoisiin soittimiin pääsee tutustumaan parhaiten opastetuilla kierroksilla.

Maistuvan lounashetken tarjoaa Konttiravintola Morton keskustassa Saimaan rannassa. Ravintolan herkulliset hampurilaisannokset sekä aikuisille että lapsille vievät isommankin nälän mennessään. Viereinen Hertunniemen uimaranta on hyvä paikka kiipeillä, keinua ja pulahtaa uimaan Saimaaseen.

Lisävinkit Varkaus-päivään

  • Hyppää kaupunkipyörän selkään ja pyöräile Varkauden nähtävyyksiin. Kaupunkipyöriä voi vuokrata mobiilisovelluksella ja niitä löytää useammasta paikasta Varkauden keskustassa.
  • Vekara-Varkaus -festivaaliviikko 12.–18.6.2023 tarjoaa katuperformansseja, esityksiä, työpajoja, seikkailua ja muuta iloista ohjelmaa koko perheelle.

Päivä 3 – Risteily Linnansaareen

Lähde risteilylle Linnansaareen, saimaannorpan kotikonnuille

Linnansaaren kansallispuisto sijaitsee Saimaan sydämessä keskellä aavaa järvenselkää. Linnansaaren kansallispuisto on suomalaista järviluontoa parhaimmillaan, ja sen luonto on upea ympäri vuoden. Ominaista Linnansaarelle ovat avarat järvenselät, sadat saaret ja luodot sekä rantakallioiden takaa paljastuvat rehevät lehdot.

Linnansaareen tehdään risteilyjä Savonlinnan satamasta. Linnansaaren vesistöä pääsee ihailemaan myös risteilyillä Varkaudesta Järvisydämeen. Lisäksi Järvisydämestä tehdään maisemaristeilyjä Linnansaaren kansallispuistoon. Risteilyillä voi hyvällä onnella bongata norpan ja muita harvinaisia eläimiä, kuten kalasääsken. Eri risteilyvaihtoehtoja löydät Risteilyt-sivulta.

Järvikylpylä Järvisydän on kokemisen arvoinen paikka. Saimaan rannalla sijaitsevassa hotellissa majoittuu tasokkaasti ja ainutlaatuinen järvikylpylä on elämys koko perheelle. Kylpylä on rakennettu luonnonkivistä, ja suurista ikkunoista on näköala Saimaalla. Kylpylässä on useita saunoja ja viisi allasta, joista on matala lastenallas. Lastenaltaalla on myös pieni liukumäki, kylpyleluja, kellukkeita sekä löhöilyverkko 4–12 -vuotiaille lapsille. Sisäaltaiden vesi on mukavan lämmintä, ja viilentymään pääsee ulkoaltailla, joista voi pulahtaa kesäisin suoraan Saimaaseen. Kylpylän kolmella lämmitetyllä norppakivellä voi lekotella kuin norpat kevätauringossa konsanaan.