Savonlinnassa monta mukavaa lapsiperheille

Rentoutumista ja mukavaa oloa maaseudun rauhassa, seikkailua keskiaikaisessa linnassa, upeita Saimaan maisemia, metsän ihmeitä, leikkiä ja uimahetkiä – tätä on tarjolla Savonlinnan seudulla.

Aivan Savonlinnan keskustassa pääsee historiallisiin kohteisiin, lapsiperheille suunnatuille risteilyille, luontopoluille, uimaan ja syömään Saimaan herkkujakin. Kaikki on mukavasti lähellä.

Päivä 1 – Lomamokkila

Mukavaa maalaiselämää perheen omalla tilalla

Lomamokkilan härkä.

Lomamokkilassa pääsee aidon maalaiselämän makuun keskellä kauneinta Saimaata. Maatilan pihapiirissä voi tutustua eläimiin ja rentoutua pelaamalla tennistä, lentopalloa tai sulkapalloa. Tilalta voi myös vuokrata polkupyöriä ja välineitä aktiviteetteihin. Harrastehuoneessa voi pelata biljardia ja lautapelejä tai lukea kirjoja. Läheisellä järvellä pääsee uimaan, soutelemaan, kalastamaan ja nauttimaan rantasaunan ja savusaunan lempeistä löylyistä. Tilan vanhaan riiheen perustetun riihimuseon kiehtovat esineet kertovat kuinka ennen vanhaan maatilalla on tehty töitä.

Kodikkaita ja tasokkaita majoitusvaihtoehtoja on useita: päärakennuksen huoneet, vierastalojen tai lomarakennuksen kahden hengen huoneet sekä mökit Saimaan rannalla. Vierastalojen keittiöt ovat myös lomarakennuksessa majoittujien käytössä. Aamiaista sekä kotona tehtyä, maukasta maalaisruokaa tarjotaan  päärakennuksessa. Raaka-aineissa suositaan oman sekä lähitilojen tuotteita.

Aamiainen Lomamokkilassa.

Päivä 2 – Savonlinna

Jännä päivä täynnä elämyksiä koko perheelle

Savonlinna-päivän voi aloittaa piipahtamalla torille ostamaan tuoreet herkut ja lähtemällä risteilylle M/S Ievalla tai höyrylaiva S/S Punkaharjulla. Valittavana on erilaisia maisemaristeilyjä sekä pikku kippareille ja merirosvoille suunnattuja teemaristeilyjä. Aivan keskustassa Olavinlinnan kupeessa veden äärellä oleva Pikku Kakkosen leikkipuisto on perheen pienempien suosikkipaikka ja viihtyisä alue myös aikuisille. Aidatussa leikkipuistossa on paljon kivoja laitteita ja turvallista leikkiä. Leikkien jälkeen on mukava pulahtaa uimaan viereisellä hiekkarannalla.

Keskiaikainen Olavinlinna on kiehtova kohde koko perheelle. Opastetuilla kierroksilla kuulee parhaat tarinat linnan vaiherikkaasta historiasta. Viereisessä Saimaan luonto- ja museokeskus Riihisaaressa voi tutustua mm. yli sata vuotta vanhoihin höyrylaivoihin sekä tavata lampaita kesä- ja heinäkuun ensimmäisinä viikkoina.

Nälän yllättäessä viihtyisän Kahvila Saiman kattavalta listalta löytyy maistuvat herkut jokaiselle. Ruokaa voi sulatella lähtemällä Kalliolinnan saaren muutaman kilometrin pituiselle luontoreitille. Mukavan jälkiruokahetken voi viettää nauttimalla kesäisin Kalliosaaren lettukahvilan tarjoilusta.

Lisää vinkkejä Savonlinna-päivään

  • Hytermän luonnonsuojelualueella kiertää helppokulkuinen luontopolku, jonka varrella on levähdyspaikkoja sekä erilaisia aittoja ja rakennuksia, joihin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.
  • Punkaharjulla kannattaa käydä Suomen metsämuseo Lustossa sekä Kuikon Salpa-polulla tutustumassa entisöityyn korsuun ja Punkaharjun juoksuhautoihin. Matkan varrella voi käydä uimassa upealla hiekkarannalla.

Päivä 3 – Punkaharju

Näe ja koe nämä kohteet maailman kauneimmassa harjuluonnossa

Punkaharjun upeat harjumaisemat kätkevät monia nähtävyyksiä ja luonnon ihmeitä.

Metsämuseo Lusto tutustuttaa kivalla tavalla metsään ja sen merkitykseen suomalaisille. Nähtävänä on muun muassa metsäkoneita vuosikymmenten varrelta sekä huima kokoelma moottorisahoja. Lapset Lusto vie huimiin seikkailuihin: lasten puussa voi kiipeillä ja pujahtaa puumajaan ja karhunpesässä voi kurkata, onko karhu kotona. Metsäkonesimulaattorilla saa tuntumaa siihen, millaista olisi olla metsäkoneen kuljettaja. Museossa on koko perheen ravintola, ja Luston pihalla sijaitsevassa grillikatoksessa voi viettää eväshetken omia eväitä syöden ja makkaraa paistaen.

Punkaharjun Laukansaaressa sijaitsee tutkimuksellinen Puulajipuisto, jossa voi laittaa pystyyn vaikka pienen kilpailun ja testata puulajien tuntemusta. Yli 30 puulajiin pääsee tutustumaan eripituisia reittejä kierrellen.

Hotelli Punkaharju  on upea ja historiallinen matkailukohde luonnonkauniissa ympäristössä. Perhe voi majoittua kodikkaasti tunnelmallisessa hotellissa, Keisarinnan huvilassa tai metsähuoneissa Kaarnaniemen kärjessä. Metsähuoneissa herää kesäaamulla linnunlauluun ja laineiden liplatukseen. Hotellin ravintolassa tarjotaan herkullisia ja kekseliäitä lähiruoka-annoksia sesongin tuoreista raaka-aineista ja villiyrteistä. Hotellin emännältä, Saimi Hoyerilta, voi kuulla kiehtovia tarinoita hotellin historiasta ja Punkaharjun kansallismaisemasta.

Kerimäen keskustassa kannattaa käydä ihmettelemässä maailman suurinta puukirkkoa. Kerimäen kirkko on varsinainen jättiläinen: penkkejä on 1670 metriä, ja istumaan mahtuu jopa 3000 ihmistä.