Villiyrttien kiehtova maailma

Sami Kuronen vierailee tällä makumatkallaan Savonlinnan viehättävässä Kahvila-Ravintola & Hotelli Saimassa ja yli sata vuotta vanhoissa Saimaan matkustajahöyrylaivoissa.

Hotelli Punkaharjussa villiinnytään luonnon oman supermarketin antimista ja nautitaan ennenkokemattomia makuelämyksiä Sami Tallbergin loihtimalla villiruokaillallisella.

Lähde villille makumatkalle ja nappaa Sami Tallbergin top 5 -villiyrttivinkit tältä sivulta.

Villit yrtit ja vihannekset -illallisen menu

Kunnioituksesta Hotelli Punkaharjun keittiömestari Sami Tallbergin kehittämiä ainutlaatuisia villivihanneherkkuja kohtaan, emme poikkeuksellisesti julkaise niiden reseptejä.

Hotelli Punkaharju kutsuu nauttimaan villin hienostuneista aromeista ravintolaansa Suomen kauneimpiin harjumaisemiin.

Alkuruoka

Parsaa, karhunlaukkamajoneesia ja villiyrttejä (koivu, mustikka, siankärsämö, voikukka, kataja) sinappisella vinegretillä

Sami Tallbergin pääruoka-annos.

Pääruoka

Grillattua Juha Taskisen pyytämää norppaystävällistä Saimaan ahventa, muikunmätikastiketta ja ryöpättyjä korvasieniä muhennettuna.

Ruokajuoma

Sienidrinkki nokirouskusta, suppilovahveroista, mustasta torvisienestä ja sikurirouskupölystä

Syntisen hyvä jälkiruoka

Väinönputkivanukas, herukanlehtihunajaa, siitepölyä ja tuomenkukkia

Tunnelmallinen Saima

Viehättävässä Kahvila, ravintola & hotelli Saimassa Sami nauttii herkullisen aamiaisen.

Sami Kuronen Kahvila Saimassa.

Samin päivä alkaa brunssilla Savonlinnan vanhan kaupungin sydämessä mukulakivikadun varrella sijaitsevassa lämminhenkisessä Kahvila, Ravintola & Hotelli Saimassa. Aiemmin lääkärin asuntona ja sittemmin synnytyssairaalana ja lastentarhana toiminut puurakennus on tänä päivänä viehättävä uniikki kahvila, ravintola ja hotelli. Saima on tunnelmallinen paikka pitää myös kokousta, nauttia virkistävää juomaa terassilla ja tehdä ihania löytöjä alakerrassa Saimatalon Kaupasta.

Saima on perheyritys sanan varsinaisessa merkityksessä: Johanna Taylor pyörittää Saimaa miehensä, vanhempiensa ja veljensä kanssa. Perheellä on 40 vuoden kokemus leipomo-, kahvila- ja ravintola-alalta ja perheen leipomotuotteet ovat tutuja ympäri Suomea.

Kun hotelliin tullaan yöksi, tullaan meille yöksi. Teemme Saimassa ruokaa sydämellä, ja vitriinimme on täynnä oman leipomomme herkkuja.

– Johanna Taylor, yrittäjä, Kahvila, Ravintola & Hotelli Saima

David ja Johanna Taylor ja Sami Kuronen Kahvila Saimassa.

Savonlinnan höyrylaivakaunottaret

Savonlinnan höyrylaivasto on Suomen suurin, ja ehkä myös koko maailman kaunein.

Janne Leinonen ja Sami Kuronen Paul Wahlin kyydissä.

Savonlinna on sata vuotta vanhojen höyrylaivojen kotisatama. Savonlinnalla on pitkät perinteet ihmisten ja tavaroiden kuljettamisessa Saimaan vesillä – höyrylaivat ovat hoitaneet sen ajan bussiliikennettä.

Sami tutustuu savonlinnalaisen VIP Cruisen toimitusjohtajan ja kapteenin, Janne Leinosen, vieraana valkokylkisiin sisävesihöyrylaivoihin. Yritys järjestää Saimaa-risteilyjä näillä kaunottarilla, joista uudenlaisen luksusluokan risteilyelämyksen voi kokea S/S Paul Wahlilla. Laiva on uusittu täysin vuonna 2020 vanhaa kunnioittaen, ja sen kyydissä matkustaa, syö ja majoittuu ylellisesti Saimaan aalloilla.

Höyrylaiva Paul Wahl tarjoaa kokonaisvaltaisen Saimaa- ja luontoelämyksen ja aivan uudenlaista luksusta.

– Janne Leinonen, CEO ja kapteeni, VIP Cruise

Sami Kuronen sekä Janne Leinonen VIP Cruisesta.

Villi illallinen hotelli Punkaharjussa

Illallisella Sami lumoutuu villien yrttien ja vihannesten aromeista.

Sami Tallberg ja Sami Kuronen Punkaharjun metsässä.

Samin matka jatkuu Suomen vanhimpaan hotelliin, Hotelli Punkaharjuun, jonka tarina alkoi vuonna 1845. Tsaari Nikolai 1:n määräyksestä alunperin metsänvartijan taloksi rakennettu hotelli on tänä päivänä uniikki majoitus- ja ravintolakohde, jota emännöi intohimoinen sienten ja Punkaharjun puolestapuhuja Saimi Hoyer. Hotellia ympäröi kaunis luonto, johon avautuu upeat näkymät hotellin näköalaravintolasta. Hotellissa on 20 yksilöllisesti sisustettua huonetta. Tunnelmallisia majoitusvaihtoja ovat myös järven äärellä sijaitsevan Keisarinnan huvilan huoneet sekä metsähuoneet harjuluonnon keskellä.

Villit maut suoraan luonnosta

Ensi töikseen Sami pääsee sieniretkelle hotellin emännän, Saimi Hoyerin, ja hotellin isäntänä työskentelevän Tero Vänttinen seurassa. Keittiömestari Sami Tallberg johdattaa Samin hänet villivihannesten ihmeelliseen maailmaan. Hotelli Punkaharjun ravintolan annokset saavat inspiraationsa luonnosta, lähimetsästä ja alueen pientuottajien raaka-aineista. Samit Kuronen ja Tallberg löytävätkin ainekset illalliselle lähimetsästä ja hotellin pihapiiristä.

Villivihannesten käyttöön ei tarvita tutkintoa. Kaikilla on oikeus kerätä villiruokaa luonnon villivihannesten supermarketista. Mennään luontoon, tunnistetaan kasvit, kerätään ne ja tehdään niistä ruokaa.

– Sami Tallberg, villiyrttivelho ja keittiömestari, Hotelli Punkaharju

Illallista nautitaan Hotelli Punkaharjun verannalla Samin, Teron, Saimin sekä Saimin hyvän ystävän, Jukka Heikkosen, seurassa, joka toimii perheineen yrittäjänä superkauniissa Tynkkylän Lomaniemessä Pihlajaveden rannalla.

Illallisen makukokemus menee Samin listan terävimpään kärkeen. Kaikkien kerättävissä olevat luonnon villin vihreät vihannekset tekivät Samiin lähtemättömän vaikutuksen.

Sami Kuronen, Saimi Hoyer ja Tero Vänttinen Punkaharjun metsässä.
Tero Vänttinen, Saimi Hoyer, Sami Kurone ja Janne Tynkkynen Hotelli Punkaharjun terassilla.

Korvasienten ryöppäysohje

Harjaa sienistä hiekka pois ja leikkaa jalan tyvi pois. Halkaise sienet.

Keitä sienet väljässä vedessä (1 osa sieniä, 3 osaa vettä) kahdesti, vähintään 5 minuuttia kerrallaan.

Heitä keitinvesi pois ja huuhtele sienet huolellisesti keittämisten välillä sekä lopuksi.

Muista hyvä tuuletus keittämisen aikana!

Sami Tallbergin villivihannesten TOP 5

Tässä Hotelli Punkaharjun keittiömestarin viisi suosituinta villiyrttiä. Tutustu ja tunnista kasvit, ja nauti!

Nokkonen

Nokkonen on villiyrteistä ehkä se tunnetuin ja todennäköisesti myös eniten käytetty kasvi. Eikö ihme sillä nokkosen ravintokäytössä vain mielikuvitus on rajana. Nokkonen on todellista superruokaa, sillä se sisältää reilusti C-, B-, D- ja E-vitamiinia, karotenoideja, foolihappoa ja kivennäisaineita. Lue lisää nokkosesta.

Voikukka

Voikukan eri lajeja on Suomen luonnossa yli 500. Kaikki nämä maistuvat karvailta, ollen keskenään hiukan erimakuisia. Voikukan karvas maku ’kesytetään’ öljyllä, etikalla ja suolalla upeaksi herkuksi! Lue lisää voikukasta.

Peltokanankaali

Peltokanankaali on erittäin maukas villikasvi jonka maku muistuttaa selkeästi rucolaa, ja ruoanlaitossa sitä voikin käyttää rucolan tavoin: salaattiaineksena tai pastan joukossa. Tutustu peltokanankaaliin.

Ketunleipä

Ketunleipä eli käenkaali on äärettömän monikäyttöinen villiyrtti jonka sesonki jatkuu aina elokuuhun saakka. Hapokkaan ja suolaisen makunsa vuoksi se maistuu erinomaiselta mm. kala-, kasvis- ja jälkiruoissa. Lue lisää ketunleivästä.

Ruoholaukka

Ruoholaukka eli luonnossa kasvavan ruohosipulin hieno maku pääsee oikeuksiinsa erityisesti peruna- ja kananmunaruoissa, sopien myös kala- ja kasvisruokiin mainiosti! Tutustu ruoholaukkaan.

Yrttikuvat Wikipediasta CC By-SA 3.0 -julkaisulisenssiä noudattaen.

Makumatka Saimaalla -kohteet Savonlinnassa ja Punkaharjulla

Kahvila Saima Savonlinnassa

VIP Cruise Savonlinna

Hotelli Punkaharju

Extra-matkavinkit Savonlinnan ja Punkaharjun seudulle

Tynkkylän Lomaniemi

Sisävesiristeilyt Savonlinnasta

Norppaturvalliset katiskat