Koe talvinen kiertomatka
Saimaalla

Viisi unohtumatonta päivää lumen ja jään maassa

Saimaa elämyksineen
on vain lyhyen matkan päässä

Lumoava Saimaa on talvella mystinen ihmemaa. Suomen kaunein järviluonto hohtaa valkeana, jäätynyttä Saimaan pintaa jatkuu silmän kantamattomiin ja tähdet loistavat pakkasyössä.
Viiden päivän kiertomatka Saimaan ympäri tarjoaa luonnon rauhan lisäksi vilkasta kaupunkikulttuuria, lumisia aktiviteetteja, retkiä, hyvinvointia sekä kansainvälisen tason kulinaristisia elämyksiä Suomen parhaan lähiruoan muodossa. Ja mikä parasta – Saimaa elämyksineen on vain lyhyen matkan päässä.

Päivä 1 – Mikkeli

Korkealaatuista lähiruokaa, kaupunkiloman ihmeitä ja rentouttavaa hemmottelua

Talviset lomapäivät saavat hyvän startin päämajakaupungista Mikkelistä nauttien herkullista ja laadukasta lähiruokaa sekä leivonnaisia.

Mikkelin keskustan tuntumassa, Viitostien varrella, sijaitsee Suomen suurin ja kaunein pappilamiljöö. Kenkäveron historia ulottuu yli 550 vuoden taakse ja pappilan päärakennuksessa sijaitsevat kahvila ja ravintola ovat sisustukseltaan ja tunnelmaltaan upeita kokemuksia. Ravintolassa tarjoillaan herkullista lähiruokaa ja kahvilassa nautitaan käsin tehtyjä leivonnaisia. Eikä haittaa ollenkaan, jos Kenkäveroon saapuu pimeän aikaan, sillä talvikaudella Kenkäveron pihapiirissä loistaa upea valaistus. Pihapiirissä on myös putiikkeja ja myymälöitä, joista voi ostaa paikallisia tuotteita ja kotimaisia brändejä.

Mikkelin keskustassa sijaitseva Sodan ja rauhan keskus Muisti tuo aivan uudella tavalla koettaviksi ihmisten ja yhteiskunnan sodan ajan todellisuuden. Muistin näyttelyissä pääset viimeisintä teknologiaa hyödyntäen eläytymään, kokeilemaan ja vaikuttamaan näyttelykokemukseesi. Valitsetko sotamiehen vai pasifistin tarinan? Mitä Kaukoidän sotarintamalla tapahtui? Virtuaalitodellisuudessa talvisodan Kannaksella – miltä etulinjassa tuntuu?

Myös Tertin Kartanoon kannattaa suunnata syömään ja kokemaan aidon sukukartanon tunnelmaa. Tertti on ollut saman perheen hallussa jo 1800-luvulta. Keskellä kaunista luontoa, vain seitsemän kilometriä Mikkelin keskustasta toimivasta sukukartanosta löytyvät ravintola ja tunnelmallinen hotelli kaikilla mukavuuksilla. Kartanon ravintolassa valmistetaan omalla maalla tuotetusta lähiruoasta kansainvälisen tason makuelämyksiä. Talviaikaan kartanon kahvilassa voi nauttia lounasta, paikan päällä leivottuja herkkuja ja viikonloppuisin on tarjolla brunssi.
Tertin kartanolle on myönnetty arvostettu Chaine des Rotisseurs –kilpi sekä kartano kuuluu Saimaa Gastromony –verkostoon.

Saimaan rannalla Anttolanhovin kivenheiton päässä sijaitsee hyvinvointimatkailukohde Wellbeing Resort Kyyhkylä,  jossa voit majoittua historiallisessa kartanohotellissa tai modernissa Rusthollissa. Täällä myös talviaktiviteetit ovat käden ulottuvilla.

Päivä 2 – Puumala

Retkiä ja hyvää oloa keskellä kauneinta Saimaan luontoa

Puumalassa luonto on henkeäsalpaavan kaunis myös talvella. Saimaan luonnon rauhan voi kokea lumikenkäillen Norppapolulla, joka kuuluu Saimaa Geopark –kohteisiin. Talviaktiviteetteja järjestävän LakelandGTE:n opas vie matkailijat keskelle Saimaan harjumaastoa ja jylhiä kallioita. Ja koska ollaan makujen maakunnassa, retkellä nautitaan lumiseen retkeen sopivat herkulliset eväät: kuumaa kaakaota ja erätulilla paistettua makkaraa. LakelandGTEn mukana on mahdollista päästä myös Puumalan saaristoon kokeilemaan talvikalastusta.

Luonnossa vietetyn talvipäivän kruunaavat kunnon löylyt. Talvisia saunaelämyksiä tarjoaa Sahanlahti Resort. Sahanlahti on monipuolinen matkailukeskus, joka toimii kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisessa sahaympäristössä nykyaikaisissa tiloissa Saimaan rannalla. Sahanlahdessa on tarjolla monenlaisia saunakokemuksia, joista valita itselle se sopivin. Artturi-saunarakennuksesta löytyvät savusauna ja sähkösauna. Sahanlahden rannassa on myös perinteinen suomalainen Niskalammen rantasauna. Sydäntalvella Sahanlahden rannassa on myös jotain aivan ainutlaatuista: jääsauna. Kaikista saunoista voi pulahtaa kylpemään kylpytynnyriin tai hypätä avantoon.
Saunan jälkeen Sahanlahdessa voi nauttia korkealuokkaisesta lähiruoasta. Talvisin Sahanlahden viikonlopuissa palvelee Pajapirtin ravintola, jossa tarjotaan lähellä tuotetuista raaka-aineista pitsaa.
Sahanlahti kuuluu Saimaa Gastronomy –ravintolaverkostoon.

Yöpymiseen, ja myös pidempiaikaista lomailua varten, Puumalasta löytyy ihania mökkejä täydellisessä rauhassa Saimaan rannalla. Okkolan lomamökkejä ympäröi Saimaan jylhänkaunis luonto ja erämaan rauha. Valittavana on 17 vuokramökkiä ja huvilaa. Mökeiltä voi käydä kuntopolulla tai vaikkapa kokeilla Emännän piirakkapajaa, jossa pääsee itse tekemään karjalanpiirakoita. Piirakkapaja sai valtakunnallisen matkailupalkinnon vuonna 2019.

Päivä 3 – Savonlinna

Oopperakaupungin talvi täynnä kulttuuria, herkkuja ja aktiviteetteja päällä lumen ja jään

Maailmankuuluista oopperajuhlistaan tunnettu Savonlinna on upea myös talvella. Ehdoton tutustumisen arvoinen kohde on yli 500 vuotta vanha OIavinlinna, joka on yksi Suomen kansallismuseon kymmenestä museosta. Olavinlinnan tuhansiin tarinoihin ja taisteluihin pääsee parhaiten tutustumaan opastetulla kierroksella.

Aivan Olavinlinnan lähellä sijaitsee Kahvila-Ravintola&Hotelli Saima, joka on täynnä makuja ja historiaa. Saiman rakennus on yksi Savonlinnan vanhan kaupungin vanhimmista säilyneistä rakennuksista. Kauniissa kahvila-ravintolassa voi nauttia herkullista ruokaa, käydä aamupäiväkahvilla tai englantilaisella iltapäiväteellä. Kahvilan herkut valmistetaan kahvilan omistavan perheen omassa leipomossa. Saima on oiva vinkki myös majoitusta etsivälle, sillä samassa rakennuksessa toimii persoonallinen hotelli.

Olavinlinna talvella.

Savonlinna tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia harrastaa talvilajeja ulkona. Oravin kylä on upea matkailukohde ja saaristoluonto tarjoaa parastaan myös talvella. Oravista lähtee talvivaellusreitti Linnansaaren kansallispuistoon ja sieltä Porosalmelle. Suomen upeimmassa järviluonnossa kulkee erilaisia jääreittejä yhteensä yli 20 kilometriä. Sään salliessa reitillä aukeaa myös retkiluistelureitti. Kokemisen arvoinen elämys on noin viiden kilometrin pituinen retkiluistelureitti Oravista Linnansaaren kansallispuistoon. Reitin varrella on kaksi tulipaikkaa sekä viikonloppuisin lettukahvila.
Oravissa voi kokeilla kellumista jääkylmässä Saimaassa. Jäihin pääsee pulahtamaan, kun pukee ensin päälleen vesitiiviin kelluntapuvun, joka myös lämmittää mukavasti jäisessä Saimaassa kelluessa. Järvessä maatessa voi samalla ihailla tähtitaivasta tai auringonpaistetta ja kuunnella ääniä hiljaisuudesta.

Luonnon ja metsän ystäville löytyy mielenkiintoinen kohde Savonlinnasta noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Punkaharjulla. Suomen metsämuseo Lusto on metsäkulttuurin valtakunnallinen vastuumuseo. Lustossa ihminen ja metsä kohtaavat menneisyyden ja tutustuvat tulevaisuuteen.

Punkaharjussa Saimaan Puruveden rannalla sijaitseva Hotelli Punkaharju tarjoaa majoitusta kauniin metsän ja järviluonnon keskellä sekä huippulaadukasta lähiruokaa. Hotelli Punkaharjun ravintolan annoksissa maistuvat luonnon ja lähituottajien antimet. Sieniherkut ovat hotellin erikoisuus. Hotelli Punkaharju on myös yksi neljästä Saimaa Gastronomy –kohteesta.

Hotelli Punkaharjun rakennuksen historia ulottuu aina vuoteen 1845 asti, jolloin paikalle rakennettiin tsaari Nikolai ensimmäisen käskystä metsänvartijan talo. Nykyisellään hotellissa on 30 huonetta. Hotellilla on mahdollisuus nauttia kulttuurista taiteen ja konserttien muodossa.

Päivä 4. Varkaus

Kiinnostavaa historiaa ja hilpeää kaupunkikulttuuria

Lupsakka savolaiskaupunki Varkaus huokuu höyryävineen tehdaspiippuineen teollisuuden historiaa, mielenkiintoista arkkitehtuuria ja kulttuuria.

Varkauteen tutustumisen voi aloittaa kauniissa talvipäivässä kävellen. Vanha Varkaus on alue, joka on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Alueen rakennuskanta on suojeltu ja siihen pääsee tutustumaan kätevästi opastetun kävelyreitin merkeissä.

Reitin varrella tutustutaan Varkauden kaupungin arkkitehtuuriin ja teollisuushistoriaan 1800-luvulta alkaen.

Vanha Varkaus-reitin lähellä Päiviönsaarta sijaitsee persoonallinen Hotel Oscar, jonka ravintolassa tarjotaan puhtaista raaka-aineista tehtyä alkukantaisista mauista koottuja ruokia.

Varkauden Teatteri tarjoaa kulttuurinnälkäisille jopa 160-170 esitystä touko-syyskuun aikana. Jännitysnäytelmiä, elämänkertoja, klubi-iltoja… Jokaiselle löytyy jotakin. Teatteripaketilla nautit illallisen Hotel Oscarissa ja mukaansatempaavan näytelmän Varkauden Teatterissa.

Mekaanisen musiikin museo Varkaus

Kulttuurinystävät voivat jatkaa matkaansa Mekaanisen musiikin museoon, ja sitten onkin aika pistää jalalla koreaksi! Mekaanisen musiikin museossa opas vie kävijän musiikintäyteiselle kierrokselle, jonka aikana voi alkaa jopa tanssijalkaa vipattaa. Museossa raikaa mukaansatempaava musiikki ja museossa tutustutaan musiikin eri aikakausien soittoon, lauluun ja tietysti itse soittimiin. Esillä on harvinaisia soittimia kuten automaattinen piano tai vaikkapa veivattava posetiivi, joilla posetiivarit aikoinaan ilahduttivat ohikulkijoita.

Päivä 5. Rantasalmi ja Juva

Luksushetkiä, herkkuja ja hyvää oloa

Miltä kuulostaisi nukahtaa pehmeissä lämpimissä lakanoissa katsellen tähtitaivasta? Hotel&Spa Resort Järvisydämessä se on mahdollista maisemasviitissä, josta voi sängystä käsin katsella taivasta. Rantasalmella sijaitseva järvikylpylä ja hotelli tarjoaa myös muita majoitusvaihtoehtoja: elämyshotellin, kotasviittejä ja mökkejä. Järvisydän toimii poikkeuksellisessa ympäristössä Linnansaaren kansallispuistossa, Saimaannorpan kotivesillä.

Järvisydämen järvikylpylässä vallitsee Saimaan mystinen tunnelma ja siellä voi rentoutua monipuolisessa saunamaailmassa ja altaissa. Järvisydämessä on mahdollisuus moniin luontoaktiviteetteihin. Esimerkiksi luontoon pääsee helppokulkuiselle reitille fatbike-pyörällä.

Harvinaisia kulinaristisia nautintoja löytyy myös Juvalta, keskellä kaunista Järvi-Suomea. TeaHouse of Wehmais on harvinainen kokemus Suomessa. Teehuone-bistro sijaitsee vanhan herraskartanon pihapiirissä 1800-luvun puolivälissä rakennetussa tallirakennuksessa. Teehuoneessa tarjotaan ruoka- ja herkkuelämyksiä paikallisesti tuotetuista raaka-aineista ja teesommelierin valitsemista teejuomista. Teehuoneen yrittäjä on teesommelier, yksi Suomen harvoista. Teehuoneella yhdistetään teetä ja eri teekulttuureita paikallisiin laadukkaisiin raaka-aineisiin ja niistä valmistettuihin kansainväliseen ruokaan ja leivonnaisiin.