Kesän kulttuurimatka Saimaalle

Saimaalta löytyy kulttuuria oopperasta kesäteatteriin ja baletista klassiseen musiikkiin, unohtamatta maittavaa lähiruokaa ja risteilyjä Saimaan sinisillä aalloilla.

Lue tästä valittuja vinkkejä tapahtumista, kohteista ja elämyksistä Saimaalla – tervetuloa viihtymään ja nauttimaan!

Mikkeli

Aloitetaan kulttuurimatka Päämajakaupunki Mikkelistä, missä voit tutustua 1oo-vuotiaan Suomen historiaan ja Mannerheimin aikaiseen Mikkeliin Päämajamuseossa, Viestikeskus Lokissa ja Jalkaväkimuseossa. Opastetut kävelykierrokset vievät osallistujan Mannerheimin jalanjäljille tai katselemaan sotaa Lempi Pulkkisen silmin. Vatsansa saa täyteen vaikkapa Päämajakaupungin tarina-aterioilla, joita tarjoavat Mikkelin seudulla kahdeksan eri ravintolaa. Mikkelin torilta löytyy myös kulttuuria ja nautintoa kaikille aisteille!

Historian havinan jälkeen voit hemmotella korviasi kauniilla klassisilla sävelillä Mikkelin Musiikkijuhlilla 1.-9.7. Monipuolista ohjelmaa toteutetaan eri kohteissa konserttisaleista kirkkoon ja kauppakeskukseen ja tunnelma on taatusti katossa. Mikkelin Teatterin Metsolat – Urjanlinna -näytelmä tuo palan suomalaista elämää Naisvuoren kesäteatteriin. TV:stäkin tuttujen Metsoloiden tarinoista voit nauttia 14.7.-18.8. välisenä aikana.

Sininen Saimaa mahdollistaa myös vierailun Mikkelistä tai Anttolasta legendaarisille Astuvansalmen Kalliomaalauksille Ristiinaan. Mikkelin satamasta käsin toimiva M/S Jaarli tekee lounasristeilyjä Astuvansalmeen joka keskiviikko 13.8. saakka – vaihtoehtoisesti voit matkustaa bussilla Ristiinaan ja tehdä paluumatkan laivalla.  Myös Anttolahovin rannasta pääset tutustumaan kalliomaalauksiin M/S Kuutin kyydillä tiistaisin ja torstaisin elokuun loppuun saakka.

Ravikansa saapuu Mikkeliin 14.-16.7. Vauhdikas viikonloppu alkaa perjantai-iltana kun  St Michel Summerfest starttaa Mikkelin torilla. Raviradalla voit nauttia vauhdin hurmasta ja kansainvälisestä tunnelmasta St Michel -ajoissa. Mikkelin seudulla pääset myös tutustumaan saunakulttuurin saloihin ja nauttimaan lempeistä löylyistä lauantaina 22.7. kun Rantasauna Day avaa pienempien ja suurempienkin rantasaunojen ovet koko kansalle. Ei muuta kuin pyyhe kainaloon ja saunomaan!

Juva

Matka jatkuu kohti 575-vuotiasta Juvaa, missä juhlistetaan synttäreitä monipuolisella ohjelmalla läpi kesän. Juvalla rokataan, karkeloidaan ja kuljetaan juhlakulkueessa läpi kirkonkylän. Kaunis Partalan museoalue on avoinna kesäkävijöille ja kesälauantaisin voit tutustua paikalliseen elämään ja kulttuuriin myös Koikkalan kesätorilla. Vanhan Kilkkilän kesässä yhdistyy taide ja puutarha – kannattaa myös poiketa englantilaiselle iltapäiväteelle ja ostoksille hurmaavaan TeaHouse of Wehmaisiin.

Teatterista voit nauttia Juvalla Kuninkaankartanon kesäteatterissa, jossa Takahuoneen taika -komediaa tähdittävät Satu Silvo ja Reidar Palmgren 13.6.-20.7. ja Seela Sella puolestaan tarkastelee elämää Nasun silmin 28.6.-11.7. Lapsia viihdyttävät Maltti ja Valtti vauhdikkaalla esityksellään 21.-22.7.

Rantasalmi

Koko perheen kesäpäivää kannattaa lähteä viettämään Putkisalon kartanolle Rantasalmelle 6.7. Luvassa on historiakierroksia, jotka vievät kuulijan sadan vuoden taakse kartanoelämään. Paimenkoirien työnäytökset, käsityöt ja maittava lähiruoka täydentävät tarjoomaa – lapsille omaa ohjelmaa ja mahdollisuus pulahtaa uimaan hiekkarannalla.

Rantasalmella voit myös nauttia Saimaan upeista maisemista ja lukuisista luontoaktiviteeteista Linnansaaren kansallispuistossa ja 26.8. pääset jopa laulamaan kuorossa kun Linnansaaressa juhlistetaan Suomen luonnonpäivää! Vierailevana tähtenä saattaa vilahtaa myös norppa jos toinenkin.

Jumikkalan kartanossa pääset tutustumaan Baggen museon näyttelyssä Jumikkalan historiaan 1600-luvulta nykypäivään ja ihanan kauheasta kahinasta voit nauttia Wirtaamon paperipukunäyttelyssä. Löytyyhän Rantasalmelta myös suomen suurin uppopuukylä! Hakoapajan Aikhituvat on pysähtymisen arvoinen vierailukohde Porosalmen jylhissä maisemissa.

Savonlinna

Saimaan kulttuurikierros ei olisi Saimaan kulttuurikierros ilman Savonlinnaa. Savonlinnan kesä on kulttuurisiepon unelma – maailmankuulut Oopperajuhlat tuovat Savonlinnan täyteen vierailijoita 6.7.-6.8. ja baletista pääsee nauttimaan Olavinlinnan kauniissa maisemissa 11.-12.8. Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus Riihisaaressa voit Saimaan alueen tarinan lisäksi tutustua Joel  Lehtosen ja hänen taiteilijaystäviensä ympärille rakennettuun näyttelyyn 3.9. asti. Käy samalla reissulla katsastamassa museon höyrylaivat! Lapsille ja lapsenmielisille löytyy myös nukketeatteria Riihisaaren rannassa kun Aladdin ystävineen seikkailee S/S Mikon kannella heinäkuussa. Elokuussa Savonlinnan valtaa kansainvälinen luontoelokuvafestivaali ja musiikkitapahtuma EloJubilee ja taipuupa historiallinen Olavinlinna 26.8. myös nyrkkeilyareenaksi kun Boxing Night ottaa tilat haltuun!

Risteilyt ovat loistava tapa nauttia Saimaan kulttuurista – ja Savonlinnasta löytyy valinnanvaraa! Voit käydä lyhyemmällä pyräyksellä maisemia katselemassa, maittavalla lounas- tai illallisristeilyllä musiikin kera tai ilman, tai viettää pidemmän aikaa Saimaan aalloilla reitti- ja kanavaristeilyllä.

Valtakunnallinen metsäkulttuurin erikoismuseo Lusto Punkaharjulla on koko perheen elämys – mukaan kannattaa pakata retkieväät ja käydä metsän siimeksessä makkaranpaistossa. Sen jälkeen voit vuokrata polkupyörän ja nauttia Punkaharjun historiallisista maisemista alueen lukuisilla pyöräreiteillä. Punkaharjun valinta vuoden 2017 retkikohteeksi oli enemmän kuin oikeutettu eikä aluetta tituleerata Suomen kauneimmaksi huvipuistoksi turhaan. Punkaharjun kruunu, historiallinen Hotelli Punkaharju, on mainio pitstop, halusit sitten nauttia maittavaa metsän antimista valmistettua lähiruokaa tai hotellin historian havinasta näyttelyiden kautta. Johanna Oraksen Taidekartanossa sivellin soi tänä kesänä 100-vuotiaalle Suomelle – kartanon kesäateljeessa saatat myös saada mahdollisuuden seurata itse taiteilijaa työssään!

Varkaus

Kulttuurimatka vie meidät seuraavaksi kaiken keskelle – Varkauteen. Teollisuuden ympärille rakennettu Vanhan Varkauden arkkitehtuuri on ainutkertaista ja alue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Opastetuilla kävelykierroksilla pääset tutustumaan 16.7. asti Taipaleen kanavan kultaisiin vuosiin tai kulkemaan Ruukin mamsellin matkassa.

Klassista musiikkia ja elämyksiä on tarjolla ensimmäistä kertaa KesäKlassinen-festivaalin muodossa 10.-15.7. Heinäkuun lopussa 28.-30.7. Varkaudesta tulee rikoksen areena kun Dekkari Festivaali-tapahtuma, joka erikoistuu suomalaiseen dekkarikirjallisuuteen ja skandinaavisiin dekkarielokuviin, rantautuu kaupunkiin.

Varkaudessa on vahvat teatterin perinteet. Varkauden teatteri on ilahduttanut kansaa vuodesta 1913 ja tänä vuonna ohjelmistossa seikkailee mm. nunnia, konnia ja ikkunasta karkailevia satavuotiaita.  Kanavanrannan kesäteatterissa voit nauraa vatsasi kipeäksi kun nautit kanavaromantiikkaa ja mehevää suomalaista komediaa Hannele Laurin tähdittämänä. Kansankomedia Mummonmökin näytöksiä 6.8. asti. Varkauden kulttuurikierros ei olisi täydellinen ilman visiittiä Mekaanisen Musiikin Museoon!

Varkauden kesästä löydät myös sampea ja samppanjaa 11.-12.8. Luvassa hyvää ruokaa, juomaa ja musiikkia – kulttuuria kerrakseen!

Puumala

Saimaan kaunein saaristokunta tarjoaa kauniiden maisemien lisäksi myös suuria kulttuurielämyksiä. 100-vuotiasta Suomea juhlistetaan kun Saimaan kauneimmat sävelet kajahtelevat Puumalan kaksoisristikirkossa 12.-18.7. Puumalasta löytyy myös yhdeksän eri kalliomaalauskohdetta, jotka vievät sinut 5000 vuoden päähän Saimaan esihistoriaan. Veskansankyliin Puumalan saaristoon kannattaa tutustua ajan kanssa, mutta erityisesti Saaristolaispäivänä 15.7., jolloin tarjolla on kulttuuria viinimaistelusta tryffeliluentoon ja sotahistoriaristeilystä purjeveneteatteriin.

Sahan museo Sahanlahdessa kertoo tarinaa sahatyöläisten elämästä 1800-luvun loppupuolella. Sahanlahdessa on myös loistavat puitteet nauttia herkullista lähiruokaa ja viihtyä teatterin parissa – Sahanlahden kesäteatterikausi aukeaa Teatterifesteillä 8.-9.7. ja kesän aikana lavalla nähdään myös Takahuoneen taikaa ja Malttia ja Valttia. Viimeinen näytös on heinäkuun lopussa. Suomen suvaitsevaisin kylä löytyy tänä kesänä Puumalan läheltä Hurissalosta. Hurissalon Harrastajateatterin koko perheelle sopiva satiirinen maalaiskomedia ilahduttaa katsojia 3.8. saakka. Jalkapuuteatteri seikkailee kesällä 2017 ”Matkalla jossain päin Suomea” 13.8. saakka.

Puumalan kesään kuuluu automaattisesti Kemmakat. Siltakemmakat Puumalan satamassa on jo vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa festarikesässä ja tänä vuonna juhlitaan 2.-5.8. suosituimpien suomalaisten artistien tahtiin. Kirjakemmakoiden tämän vuoden teema on maku. Tarjolla tapahtumassa 17.-20.8. on monipuolisia kirjailijavierailuja, runoristeily, kesäteatteria, musiikkia, kirjallisuusaiheinen pubivisa ja paljon, paljon muuta!

Sulkava

Sulkavaa ei voi mainita ilman Sulkavan Soutuja. Tänä vuonna 50. kertaa järjestettävä tapahtuma tuo Sulkavalle suuren urheilujuhlan tunnun lisäksi monipuolista oheisohjelmaa tanssista ja tukkilaisnäytöksistä nukketeatteriin ja viihdemusiikkiin. Soutustadionin lisäksi mielenkiintoinen paikka seurata soutuja on Pisamalahden Linnavuori, joka on yksi Suomen arvokkaimmista muinaislinnoista. Sulkavalla syödään yhdessä Saimaan rannalla lauantaina 26.8. Paikallisten tuottajien tuotteista valmistetun kolmen ruokalajin menu on varattavissa 31.7. saakka.

Hirvensalmi

Hirvensalmi on kuuluisa tervalepistään – kirkonkylää komistaa Suomen ainoa tervaleppäkuja ja tervaleppiä juhlitaan 30.6-2.7. On markkinoita, taidenäyttelyitä, musiikkia, tanssia, käsitöitä… Voit myös tutusta Lepolaan, Ahti Karjalaisen synnyinkotimuseoon, ja Tupaan, hänen elämäntyömuseoonsa ja sitä kautta Suomen historian käännekohtiin.

Rakennushistoriallisesti merkittävä miljöö, Kissakosken tehdas- ja voimala-alue, tarjoaa herkkuja kaikille aisteille. Valittavana on kaksi eri luonto- ja kulttuuripolkua, joiden varrella voit tutustua alueen historiaan.

Pertunmaa

Pertunmaalla, Savon ja Hämeen rajalla, juhlitaan Pertun Päiviä 30.6.-2.7. Ohjelmaa on laidasta laitaan – kaikille varmasti jotakin!  Mutta Pertunmaalla päivät eivät kimalla ainoastaan Pertulle – Koirakiven kesäteatterin musiikkinäytelmässä ”Laila – päivien kimallus” pääset seuraamaan Laila Kinnusen elämää 50- ja 60-luvulla 1.-16.7.

Pertunmaalla kannattaa ehdottomasti tutustua Vanha-Rantalan talomuseoon, jonka rakennuksia kiertäessä pääset kurkistamaan historiaan aina 1665 saakka. Alueelta on myös tehty arkeologisia kaivauksia, joiden kulkuun ja tuloksiin voit tutustua päärakennuksessa sijaitsevassa näyttelyssä.