Saimaa Gastronomy -makumatka 

Saimaa Gastronomy -reitti vie neljän upean lähiruokaravintolan ja matkakohteen herkkujen äärelle. Tertin Kartano, Sahanlahti Resort, Hotelli Punkaharju ja TeaHouse of Wehmais tarjoavat aitoa, suurella sydämellä tehtyä lähiruokaa uniikilla otteella.

Lähde Saimaa Gastronomy -kierrokselle nauttimaan parhaita lähiruokaherkkuja Saimaan kauneimmissa maisemissa.

Päivä 1. Kartano- ja puutarharavintola Tertin Kartano

Moderni makumatka perinteisessä kartanomiljöössä

Tertin Kartanon isäntäpari vuodesta 1978, Matti ja Pepita Pylkkänen, on luonut Tertistä yhden Suomen viehättävimmistä matkailukohteista. Tertin Kartano on erikoistunut oman puutarhan antimista tehtyihin herkkuihin.

Historiallisen kartanon mailla on viljelty maata, kasvatettu hevosia, lampaita ja lypsykarjaa vuosisatojen ajan. Onpa kartanossa ollut oma meijeri ja meijerikoulukin. Kartanon pihapiiri, puutarha ja ympäristö heijastavat 1800-luvun lopun ajan henkeä. Kartanon peltojen, puutarhan ja kasvimaiden tuotteet ovat jalostuneet korkealaatuisiksi gourmet-herkuiksi kartanon ruokakulttuurin perinteitä kunnioittaen. Näistä herkuista voi nauttia kartanon tunnelmallisessa ravintolassa tai niitä voi ostaa mukaan Tertin Herkkukaupasta. Isäntäpari on koonnut parhaat reseptinsä myös keittokirjaksi.

Kartanon keittiöllä on vuosisatojen historia ja sen maistuvista, puhtaista ja korkealaatuisista herkuista ovat nauttineet niin kartanon vieraat kuin Suomen presidentitkin matkoillaan.

Vinkkejä Tertin vierailulle

Tertin kartanossa järjestetään monenlaisia aktiviteetteja ja ohjelmaa ympäri vuoden. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Tutustu kartanoon ja sen historiaan ja nauti lasi kuohuvaa.
 • Lähde oppaan mukana luomumetsään tutustumaan metsän antimiin sesongin mukaan.
 • Valmista luonnonkosmetiikkaa ja herkullista ruokaa Tertin yrteistä.

Tutustu Tertin tarjontaan ja lähde nauttimaan sesongin herkuista hurmaavassa kartanomiljöössä.

Päivä 2. Artesaaniravintolat Sahanlahti

Pala parhainta Saimaata

Sahanlahti Resort on vanhaan sahamiljööseen rakennettu maineikas ja perinteikäs matkailukeskus upealla paikalla Saimaan rannalla. Paikan historia ulottuu aina 1700-luvulle, jolloin paikalle perustetiin yksi Saimaan alueen vanhimmista sahalaitoksista. Nykyinen omistajapariskunta, Jaana ja Janne Kuivalainen, on luonut Sahanlahden monipuoliseen lomaparatiisiin lämpimän ja kodikkaan tunnelman, jossa vieraat viihtyvät.

Ainutlaatuinen ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä ympäristö, tasokkaat ja yksilölliset majoitukset sekä ravintoloiden lähiruokaherkut houkuttelevat vierailijoita läheltä ja kaukaa. Sahanlahti on kuitenkin vain alle tunnin päässä Savonlinnasta, Mikkelistä ja Imatralta. Paikka sijaitsee kauniin kantatie 62 varrella, joten Saimaan ainutlaatuisista maisemista ehtii nauttia jo matkalla.

Sahanlahden kolme ravintolaa ovat artesaaniravintoloita. Kaikki ruoka tehdään omassa keittiössä käsityönä. Makuelämykset rakentuvat lähialueen pientuottajien korkealaatuisiin raaka-aineisiin. Herkullisen aterian kruunaa Suomen, ellei jopa koko maailman, kauneimmat maisemat Saimaalle.

Lisää elämyksiä Sahanlahdessa

 • Lähde Sahanlahdesta Saimaan risteilylle bongaamaan saimaannorppaa.
 • Tutustu maalaiselämään Niinisaaressa Puumalassa ja leivo perinteisiä karjalanpiirakoita Okkolan Paulan piirakkapajassa.
 • Vuokraa Sahanlahdesta pyörä ja lähde kiertämään upea Puumalan saaristoreitti (60 km).
Sahanlahden Jaana ja Janne Kuivalainen

Päivä 3. Villiruokaravintola Hotelli Punkaharju

Villin vietteleviä makuja upeissa kansallismaisemissa

Maailman metropolien catwalkeilta Punkaharjuun asettunut Hotelli Punkaharjun emäntä, Saimi Hoyer, on luonut Hotelli Punkaharjusta Saimaan upean metsä- ja järviluonnon, taiteen ja kulttuurin kehdon. Hotellin historia sai alkunsa vuonna 1845 metsänvartijan talona. Saimin omistuksessa hotelli on laajentunut tasokkaaksi ja tunnelmalliseksi majoitus- ja ravintolakohteeksi. Hotellin ja Keisarinnan huviloiden yksilölliset ja kodikkaat huoneet vievät yöpyjän suloisiin uniin metsäisen luonnon keskellä.

Hotelli Punkaharjun Villiruokaravintolan viettelevissä annoksissa maistuvat lähituottajien parhaat ainekset, metsien ja järven antimet, luonnon villiyrtit ja sesonkien raaka-aineet. Sienet ovat hotellin emännän intohimo, ja villiruokaravintola onkin tunnettu kekseliäistä ja hienostuneista sieniherkuistaan. Luonnon aidot ja vivahteikkaat maut ja Suomen kauneimmat metsäiset harjumaisemat kirkasvetisen Puruveden rannalla ovat unohtumaton elämys.

Koe Punkaharjulla

 • Metsämuseo Lusto tutustuttaa metsään ja ihmisen ja metsän yhteiseen historiaan.
 • Maailman suurin puukirkko Kerimäellä. Istumapaikkoja 3 000 ja penkkirivejä yli 1 600 metriä!
 • Lähde sieniretkelle hotelli Punkaharjun lähimetsiin tai vaikka melontaretkelle Puruveden maisemiin. Tutustu hotelli Punkaharjun aktiviteetteihin ja retkiin.
Hotelli Punkaharju, Saimi Hoyer

Päivä 4. Tee- ja luomuravintola TeaHouse of Wehmais

Aitoa englantilaista teekulttuuria maaseudun idyllissä

TeaHouse of Wehmais on teehuone-bistro, jossa tee ja ruoka kohtaavat aivan uudella tavalla. Sesongin mukaan vaihtuvalta menulta löydät lähi- ja luomuraaka-aineista valmistetut keittiömestarin elämykselliset menut ja à la carte -annokset sekä ihastuttavat teekattaukset. Vierailu Teahouse of Wehmaisissa on ainutlaatuienn elämys ja se tarjoaa arjen luksusta, viehättävässä kartanomiljöössä.

TeaHouse of Wehmaisin tarina alkoi jo vuonna 2010, kun yrittäjä Anna Grotenfelt-Paunonen perusti Wehmaan kartanon pihapiiristä löytyvään tallirakennukseen Suomen ensimmäisen englantilaiseen teeperinteeseen erikoistuneen teehuoneen. Vuonna 2020 TeaHouse of Wehmais avasi ovensa uudistuneena teehuone-bistrona, joka on erikoistunut monipuolisiin tee-elämyksiin ja laadukkaaseen teevalikoimaan. Tunnelmallisissa ranskalais-skandinaavisesti sisustetuissa tiloissa paikallisesti tuotetut, herkulliset raaka-aineet ja laadukkaat teet yhdistyvät ainutlaatuiseksi elämykseksi.

TeaHouse of Wehmaisin yrittäjä Anna on koulutukseltaan yksi Suomen harvoista teesommelierista ja hän on henkilökohtaisesti valinnut teehuoneen noin 100 teelaadun valikoiman, josta löytyy jokaiselle oma suosikki – myös kotiin vietäväksi. Rakennuksen toisessa päässä toimivasta myymälästä löydät TeaHouse of Wehmaisin laadukkaan teevalikoiman sekä laajan valikoiman teetarvikkeita sekä ihania herkkutuotteita.

Koe TeaHouse of Wehmaisissa

 • Maistele eri teelaatuja ammattilaisen opastuksella tai osallistu teecocktailkoluun. Lue lisää Teahouse of Wehmaisin elämyspalveluista.
 • Vieraile Juvalla ja tutustu sen maaseutukulttuuriin, gallerioihin, museoihin, puutarhoihin ja muihin nähtävyyksiin.
TeaHouse of Wehmaisin teesommelier Anna.