Astuvansalmi

Astunvansalmen kalliomaalaukset ovat kiehtova pala historiaa

Siirry ajassa vuosituhansia taaksepäin ja koe Astuvan historiallinen ympäristö

Yöveden rannalla, Ristiinassa sijaitseva Pohjoismaiden suurin kalliomaalauskokonaisuus noin 6000 vuoden takaa tarjoaa eittämättä kiehtovan kurkistuksen esihistoriaamme. Kallio, jossa maalaukset sijaitsevat, muistuttaa järveltä tietystä suunnasta katsottuna ihmisen päätä. Kenties entisaikojen ihmiset mielsivät suuren pään jonkinlaiseksi jumalaksi tai sen kuvaksi ja ehkä kalliosta siitä syystä muodostui heille  jonkinlainen kulttipaikka…

Pohjois-Euroopan suurimpiin lukeutuva maalauskokonaisuus käsittää 65 kuvaa, eikä Suomessa ole löydetty monta kalliomaalausta, jossa olisi yli 15 kuvaa. Punamultavärillä maalatuista kuvista on löydetty 18–20 hirveä, suurin piirtein yhtä monta ihmishahmoa, kymmeniä kämmenten ja tassujen jälkiä, 8–9 venettä, geometrisia kuvioita sekä kalaksi ja koiraksi tulkitut kuvat.

Aluetta tutkineet meriarkeologit ovat löytäneet kallion edustalta myös muita muinaisjäänteitä, kuten neljä meripihkakorua ja kaksi katkennutta nuolenkärkeä, joiden on arveltu liittyneen ritualisiin menoihin.

Maalauksiin pääset parhaiten tutustumaan vesiltä käsin – joko veneellä, meloen tai risteillen.

Perille matkahaku kertoo kuinka pääset Saimaalle

Perille-palvelulla matkan suunnittelu ja matkalipun ostaminen ovat helppoa ja nopeaa. Palvelun avulla voi verrata bussien, junien, lentojen, laivojen, lauttojen ja taksin hintoja, matkustusaikoja, matkan kestoa ja matkustustapojen ympäristövaikutuksia. Vaihtoehtoja voi verrata myös omaan autoon.