TeaHouse of Wehmaisissa luodaan teen ja lähiruoan harmoniaa

TeaHouse of Wehmais
TeaHouse of Wehmaisin sali.
TeaHouse of Wehmaisin teenmaistelu.

TeaHouse of Wehmais on vuodesta 2010 lähtien tarjoillut englantilaishenkisiä teehuone-elämyksiä Juvalla Grotenfeltin vanhalla sukukartanolla. Keväällä 2020 aikaisemmin englantilaisena teehuoneena toimineesta TeaHouse of Wehmaisista muotoutui teehuone-bistro, joka yhdistää lähialueen herkulliset raaka-aineet ja tarkoin valikoidut laadukkaat teet ainutlaatuisiksi makuelämyksiksi.

TeaHouse of Wehmaisin perustaja, yrittäjä, teesommelier ja ravintoloitsija Anna Grotenfelt-Paunonen uskoo raudanlujasti teen ja hyvän ruoan saumattomaan liittoon. ”Vertaan teetä viiniin: makuja, tyylejä ja lajeja on loputtomasti. Mitä enemmän teetä maistelee, sitä enemmän siitä kiinnostuu ja löytää eri vivahteita”, Anna Grotenfelt-Paunonen kertoo. Teesommelierin koulutuksen aikana hän alkoi ymmärtää, mitä kaikkea Juvalla teen kanssa olisi mahdollista tehdä.

”Tee on viisi vuosituhatta vanha nautintoaine, mutta edelleen sen käyttäminen monipuolisesti on harvinaista. Minusta on hienoa voida tarjota Savon sydämessä paikka, missä teen kiehtovaan maailmaan voi täysillä heittäytyä”, sanoo Grotenfelt-Paunonen.

Teen ja lähiruoan liitto

TeaHouse of Wehmaisissa lanseerattiin keväällä 2020 uusi konsepti, missä tee maistuu kaikessa talon tarjonnassa, erityisesti ruoissa. Samalla tilat uudistuivat: Tee ja herkku -myymälä ja teehuone vaihtoivat paikkaa ja Teehuone-bistro sai skandinaavis-ranskalaistyylinen sisustuksen. Kesällä  myös vehreässä puutarhassa voi nauttia teehuone-bistron herkkuja sekä englantilaisesta iltapäiväteehetkestä skonsseineen.

”Panostamme entistä vahvemmin teehen ja eri teekulttuureihin sekä niiden yhdistämiseen paikallisista raaka-aineista valmistettuihin ruokiin ja leivonnaisiin”, kiteyttää Grotenfelt-Paunonen.

Annoksissa Annan rakastama ranskalainen keittiö kohtaa makuja sekä Suomesta että muualta maailmasta, ja keittiössä käytetään mahdollisimman paljon luomua ja Saimaan upeita raaka-aineita. Kaikissa teehuoneen ruoissa teetä ei ole käytetty raaka-aineena, mutta silloinkin annoksen kera on mahdollista nauttia teetä ruokajuomana. ”Aasiassa juodaan teetä ruoan kanssa ihan yleisesti. Suomalaisille se on vielä vierasta. Siksikin on hauska miettiä, mikä tee sopii minkäkin annoksen juomaksi”, Grotenfelt-Paunonen kertoo.

Näyteikkuna Savon mauille

TeaHouse of Wehmais toimii näyteikkunana paikallisille mauille, varsinkin tuottajille, jotka ovat hankkineet D.O. Saimaan alkuperä- ja laatumerkin tuotteilleen. Teehuoneen maineen kiirittyä Grotenfelt-Paunoselle osataan jo myös tarjota tuotteita. ”Yksi päivä paikallinen valkosipulin kasvattaja soitti ja kysyi, haluammeko valkosipulin naateista valmistettua pestoa? Totta kai halusimme! Hienoa, että tuottajat osaavat tänä päivänä käyttää luovasti tuotteistaan kaiken mahdollisen. Se sopii nakutettuna lähiruokaa, ekologiaa ja eettisyyttä korostavaan linjaamme.”

TeaHouse of Wehmaisissa kehitetään myös omia tuotteita sekä ravintolan käyttöön että myyntiin. ”Olemme testanneet teevinaigrettea, teeviinikumia, teehyytelöä, teegrillimausteita, teeleivonnaisia… Etsimme koko ajan tuotteita. Ei meiltä ideat kesken lopu.”

TeaHousen tee- ja herkkumyymälän valikoimissa on satakunta teelaatua. Teet hankitaan kouralliselta hyviksi havaittuja teetukkuja eri puolilta maailmaa. ”Asiakkaat ovat oppineet kysymään teestä ja luottamaan siihen, että teesommelier osaa opastaa sopivan teen pariin. Meidän myydyin teemme on tällä hetkellä Studio 54, jossa löytyy makuvivahteita shampanjasta ja mansikasta”, Grotenfelt-Paunonen kertoo.

Teemaisteluita paikan päällä tai virtuaalisesti

Annan johdolla voi tutustua teen maailmaan joko TeaHouse of Wehmaisin tiloissa tai muussa sovitussa tilassa. Teemaisteluita järjestetään etänä yksityisryhmille sovittuna ajankohtana. Sen lisäksi asiakkaat voivat ostaa verkkokaupasta osallistumisen tiettyinä aikoina järjestettäviin maisteluihin.

”Homma kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta kaikki osallistujat ovat viihtyneet mainiosti etäsessiossa. Puhun viittä eri kieltä, eikä internetissä rajat ole riesana. Mikä olisi hauskempaa kuin pitää teemaistajaiset vaikka saksaksi tai ranskaksi, ja osallistujat olisivat ympäri maailmaa”, Grotenfelt-Paunonen innostuu.

Anna Grotenfelt-Paunonen, TeaHouse of Wehmais
TeaHouse of Wehmaisin teekattaus
TeaHouse Bistron keittiömestari ja ruoka-annos.

TeaHouse of Wehmais

Teehuone-bistro tarjoilee sesongin mukaan vaihtuvalta listalta usean ruokalajin elämyksellisiä menuita, herkullisia à la carte -annoksia sekä ennakkovarauksesta perinteisiä englantilaisia Afternoon Tea -kattauksia. Tee- ja herkkumyymälässä on laaja valikoima teelaatuja, laadukkaita teetarvikkeita ja ihania herkkutuotteita. TeaHouse tarjoaa myös erinomaiset puitteet erilaisten tilaisuuksien ja juhlien järjestämiseen. 

TeaHouse of Wehmais tarjoaa myös  tunnelmalliset tilat tarjoiluineen ja juomineen monenlaisiin tilaisuuksiin ja juhliin.

TeaHouse of Wehmais kuuluu yhdessä Tertin Kartanon, Sahanlahti Resortin ja Hotelli Punkaharjun kanssa Saimaa Gastronomy -yhteistyöverkostoon, joka yhdessä kehittää Saimaan ruokamatkailua.

Saimaa Gastronomy -ravintolat tarjoilevat menuita sesongin parhaista antimista Saimaa Gastronomy -viikonlopuissa. Saimaa Gastronomyn ruokaviikonloput palkittiin vuonna 2019 Suomen parhaana ruokamatkatuotteena.