Ravintola Punkaharju tarjoaa villejä lähiruoka-aarteita 

Saimi Hoyer Hotelli Punkaharjun portailla.
Hotelli Punkaharjun sali.

Villejä lähiruoka-aarteita metsistä, järvistä ja pientareilta

Mikä tekee Hotelli Punkaharjusta ainutlaatuisen matkailukohteen ja omanlaisensa gastronomian kehdon? Paikka ammentaa alueen vahvuuksista: historiasta, upeasta luonnosta ja sen antimista, kuten luonnon omista villiyrteistä, sienistä ja marjoista. Kokonaisuutta ruokkii luovien ihmisten intohimo ja rakkaus ympäröivää luontoa ja kansallismaisemaa kohtaan.

Hotelli Punkaharju on Suomen vanhin hotelli keskellä käsittämättömän kaunista kansallismaisemaa ja puhdasta rikasta luontoa. Hotellin emännän, Saimi Hoyerin, omistuksessa hotelli on saanut uuden elämän: historiallinen rakennus on remontoitu tyylillä ja päivitetty moderniksi matkailukohteeksi. Isoa osaa Hotelli Punkaharjun tarjonnassa näyttelee ruoka, mutta ei mikä tahansa ruoka. Luonto on löytänyt tiensä hotellin ravintolan kekseliäisiin ja taidokkaisiin annoksiin uusilla ja yllättävillä tavoilla.

Revittelyä villeillä mauilla

Hotelli Punkaharjun alkuvuosina ensitahdit hotellin ravintolan innovatiivisille sieniruoille Saimi kehitti yhdessä keittiöpäällikkö Mikko Lahtisen kanssa. Hänen ideoistaan ravintolan menuuhun syntyi monia unohtumattomia sieniannoksia. Lisää hienostuneita vivahteita ravintolan tarjontaan toi tullessaan ravintolan seuraava keittiömestari ja villiyrttivisionääri, Sami Tallberg.

Ravintola tarjoaa lounasta ja menuja sesongin parhaista raaka-aineista. Eurooppalaisen keittiön klassiset elementit yhdistyvät ravintolan annoksissa Punkaharjun metsien villeihin makuihin; sieniin, villiyrtteihin ja marjoihin. Myös järvikala ja lähialueen tuottajien parhaat raaka-aineet pääsevät annoksissa oikeuksiinsa.

Luonto yllättää Ravintola Punkaharjun annoksissa

Luonto näkyy ja maistuu Ravintola Punkaharjun annoksissa. Hienot raaka-aineet puhuvat puolestaan. ”Olen emännöinyt Hotelli Punkaharjulla useita illallisia kansainvälisille vieraille ja kaikkiin Saimaan antimet järvikalasta villiyrtteihin ja metsäsieniin tekevät vaikutuksen. Yhdellä illallisella Sami tuli keittiöstä mesiangervoannoksen kanssa kertomaan, että ’tältä Suomen tienpielukset tuoksuvat heinäkuussa’. Siinä minusta hienosti kiteytyi, mistä Saimaan alueen ruoasta on parhaimmillaan kysymys”, Saimi toteaa.

Keittiömestari Mikko Lahtinen palasi Hotelli Punkaharjun keittiöön kesällä 2021, ja jatkossa on luvassa paitsi jo perinteitä kunnioittavaa Punkaharjun metsien sienten ja villiyrttien sinfoniaa, myös uusia ideoiden pirskahduksia ja sienielämyksiä ravintolavieraiden iloksi.

Tapahtumia ja teemaviikonloppuja vuoden ympäri

Saimin sieniviikonloput ovat klassikko, jotka myydään usein loppuun jo hyvissä ajoin. Viikonlopuissa tutustutaan ja poimitaan sieniä Punkaharjun metsistä sieniasiantuntijoiden opastuksella. Sieniristeilyt vievät vieraat poimimaan sieniä myös Saimaan saarista, ja sieniherkuista nautitaan laivalla.

Sienten ympärille on syntynyt toimintaa ja tarjontaa, kuten sienineuvojakurssi ja baarimestarin kehittämä klassikoksi kehittynyt sienicocktail. ”Hämmästyin sienineuvojakurssin saamasta suosiosta. Ajoin ideaa härkäpäisesti läpi, vaikka sieniasiantuntijanikaan eivät uskoneet niiden vetovoimaan. Toisin kävi, paikat kurssille myytiin tunnissa. Aiemman baarimestarimme Juha Konttisen kehittämä sienicocktail on myös nyt jo talon klassikko, jota aina kysytään”, Saimi kertoo.

Tapahtumailtojen yhteydessä nautitaan illallismenu sesongin parhaista raaka-aineista. ”Punkaharjulla kyse on hienoista tarinoista, puhtaasta luonnosta ja hyvästä ruoasta. Jos vieraat kertovat, että sitä he Hotelli Punkaharjulla ovat saaneet, olen tehnyt jotain oikein”, Saimi sanoo.

Hotelli Punkaharjun piha.
Saimi Hoyer laiturilla.

Hotelli Punkaharju

  • Hotelli Punkaharju sijaitsee luonnonsuojelualueella Punkaharjun harjumuodostelman keskellä. Venäjään tsaari Aleksanteri I rakennutti Hotelli Punkaharjun rakennuksen vuonna 1845 metsänvartijan taloksi. Keisarinnan Huvila valmistui vuonna 1898 hotellin naapuriin.
  • Päärakennuksessa on 11 yksilöllisesti sisustettua huonetta ja viereisessä Keisarinnan huvilassa on neljä sviittiä ja viisi hotellihuonetta. Kesäkaudella majoittua voi myös 13 metsähuoneessa Saimaan rantamaisemassa.
  • Hotellin aktiviteetteihin kuuluu muun muassa erilaiset luontoretket, pyöräily ja saunajooga. Talvella hotellin rannasta pääsee retkiluisteluradalle ja hiihtoreiteille.

Hotelli Punkaharju on mukana yhdessä Tertin Kartanon, TeaHouse of Wehmaisin ja Sahanlahti Resortin kanssa Saimaa Gastronomy -yhteistyöverkostossa, joka yhdessä kehittää Saimaan ruokamatkailua.

Saimaa Gastronomy -ravintolat tarjoilevat menuita sesongin parhaista antimista Saimaa Gastronomy -viikonlopuissa. Saimaa Gastronomyn ruokaviikonloput palkittiin vuonna 2019 Suomen parhaana ruokamatkatuotteena.